Byggmetoder, Artiklar,
 Tips & Material m.m.

På denna sida presenterar vi frågor om byggmaterial, byggmetoder, byggteknik,
var man kan få tag i olika material samt diverse
tips som vi oldtimerflygare kan ha nytta av.

Skicka in frågor och svar så lägger vi ut det här

 

2018-04-08

Några (personliga) synpunkter på modellflygbränsle
Här berättar Ingvar Nilsson om modellflygbränsle för Diesel och Glödstift; vad man ska tänka på och var man får tag i de olika ingredienserna

2016-10-09

Galloping Ghost och Ace Pulse Commander
Nu finns de klassiska Galloping Ghost och Ace Pulse Commander i nyproduktion av Per & Tobe Källner!

2011-11-15

Cloud Tramp
Här kommer en uppdaterad beskrivning av Cloud Tramp och "Grant MIMLOCT" via Bengt Höglund

 

2004-06-29

Siden
Siden i olika färger går att få tag på hos Margaretas syateljé i Halmstad. Vitt siden finns i 140 cm bredd och färgat siden finns i 90 cm bredd. Det är inte alltid som de har alla färger hemma, men det går att beställa. Telnr till ateljén är: 035-107 105

Bengt Åhman, Hjältevad

 

2004-04-25

Hej!

 Har min Tip Top VI träfärdig - min första G-modell på över 45 år. Ritningen/arbetsbeskrivningen ger inte någon anvisning om hur vingarna fästs vid kroppen, varför jag utgår ifrån att de avsetts fästas med gummiband runt hela den rätt omfångsrika kroppen. Är det inom ramen för gällande SMOS-regler tillåtet att i stället tillämpa en något mer praktisk lösning, t ex att förse vingbäddens två "skenor" med ett antal hål för genom "skenorna" gående och på sidan om dessa utstickande pianotrådar som fäste för gummibanden för vingfastsättningen, eller har någon något annat tips.

 Hälsningar. Kjell Hellström  

 

 

2004-01-30

Hej
 Bygger en Auster i orginalkartong från S E Truedsson en ca 50 år gammal
orginal byggsats. Ska radiostyra med två servo och motorkontroll, ( kanske blir el??
 Följande frågor:
 Räcker det att använda hela orginal sidoroder i stället för  det
 inritade  lilla avsett för radiostyrning på den tiden.
 Med dagens radio går det fint att ställa utslag.
 Förslag till klädsel, börjar att tröttna på siden med alla den lukt och
 risk  man utsätter sig för.  Resultatet överväger inte mödan!

 M V H
 Arne Nohlberg
 arne@nohlberg.com
 Skövde MFK


2004-01-04

Det papper som Mike Woodhouse säljer är japanskt rispapper. det kallas nu Esaki-papper och är tunt och bra. Det tunnaste används med fördel till inomhusmodeller och den lite tyngre varianten till våra oldtimermodeller. Det finns en mängd färger att välja på. Man klär lämpligast med den blanka sidan utåt ( såvida man inte på vingarna tillämpar det gamla tricket att ha blanka sidan utåt på undersidan och den matta sidan utåt på ovansidan!). Esaki papper finns även att få från flera olika leverantörer i USA. I svenska hobbyaffärer finns tyvärr endast prassligt "glanspapper" och det är inte bra att klä med.
 
Gott nytt modellflygår allihop!
Gunnar Wivardsson

2003-12-31

Hej! Jag har på webben hittat en site som verkar vara användbar för SMOS:are. Det är Michael Woodhouse Freeflight Supplies i England. Som namnet anger så har han specialiserat sig på material för friflyg av alla slag, från normala grejor till hi-tech. Jag har beställt material från Mike och det har fungerat bra. Adressen är:
Hälsningar
Kjell Hellström

 

2003-12-28

Hej, ni alla som vet mer än jag! Efter mer än 45 års praktiskt uppehåll i modellflygandet planerar jag att bygga en gummimotormodel av B-klass. På den tid det begav sig, fanns det ju "japanpapper" att klä modeller av detta slag med, men vad finns det nu? Jag har sett att Mike Woodhouse Free Flight Supplies i England har en produkt som kallas Esaki Tissue Lite Flite (12 g/kvm) och Medium Flite (17 g/kvm) - kan detta vara en modernare och passande variant av "japanpapper", eller har någon av er något annat tips? Tacksam för svar. Kjell Hellström.