Nyproduktion av Galloping Ghost och Ace Commander

Strax efter andra världskriget började modellflyg med radiokontroll att komma igång på allvar, då ett antal bolag hade startat produktion av anläggningar till överkomligt pris. Som alltid låg ju USA, men också England, främst. Även här i Sverige hade vi dock en pionjär, Erik Berglund i Insjön med sina Telepilot-anläggningar. Dessa tidiga system var oftast enkanals-anläggningar av typ "bang bang", d.v.s för varje knapptryckning slog rodret över till motsatt ändläge.

Duktiga modellbyggare och tekniker började genast att fundera på hur man skulle kunna få en proportionell kontroll, kanske styrning på mer än ett roder och till och med motorkontroll. Olika varianter uppstod, t.ex. system baserade på Mighty Midget motorn i England samt Gyron i Sverige. Det var dock två system från USA som verkligen slog igenom och kom att produceras i stor skala, nämligen Rands Galloping Ghost och Ace´s Ace Pulse Commander. Rands Galloping Ghost Actuator, låt oss kalla den ett servo, bestod av en elmotor som pulsades och ett sinnrikt system som mekaniskt "avkodade" pulsen och gav sidroder, höjdroder och motorkontroll. Roderytorna var hela tiden i rörelse, styrningen fick man genom att i sändaren modulera pulsen; mera på, mera av, långsammare eller snabbare.

Galloping Ghost RC actuators
Galloping Ghost, två original, en nyproducerad
Ace pulse commander actuator
Nyproducerad Galloping Ghost ovanpå originalsändare

Ace Commander var ett liknande system, som såldes i komplett paket med sändare, mottagare och actuator. Detta system gav dock endast proportionellt sidoroder och motorkontroll.

Ace pulse commander actuator
Nyproducerad Ace aktuator
Ace pulse commander actuator in model
Installation i modell

Båda dessa system har nu nyproducerats av Tobe Källner med användning av modern teknik som 3D-printning. En kompis i England tillverkar den elektronik som gör att systemen kan användas direkt med dagens 2,4 GHz anläggningar. Vi har desutom ett antal ritningar och info om tidsenliga modeller från tidigt 50 och 60-tal.
Ett 50-tal oldtimergubbar i England, Tyskland, Australien och USA flyger redan med Tobes system. Ta gärna kontakt med oss.

Torbjörn & Per Källner
kallnermarinehotmail.seGalloping Ghost actuator
Nyproducerad Galloping Ghost aktuator inklusive elektronik för koppling till modern radioOldtimer RC models
Ett antal RC-modeller lämpade för dessa system


 

Senast ändrad: 2016-10-09