Kommer du ihåg Tummeliten, Vargen, Auster eller Biet?

 

Är du intresserad av gamla modellflygplan?

Det finns en förening för dig. Den kallas Svenska Modellflygares Oldtimer Sällskap, SMOS, och vi bygger och flyger gamla modellflygplan. Vi är ca 350 medlemmar i alla åldrar som träffas till Oldtimer SM och andra tävlingar och evenemang. Det har hittills varit mest friflygande modeller som vi flugit med men nu har även gamla lin- och radiokontrollerade modeller börjat synas på flygfälten.

SMOS har funnits sedan 1986 och en viktig del i föreningen, förrutom att träffas och flyga är att bevara modellflyghistorien. Detta kommer bla i uttryck genom tidningen Oldtimer. I den presenteras historiska notiser, artiklar, ritningar och bilder från förr men också resultat och artiklar från dagens oldtimerflyg. Som medlem i SMOS har man även tillgång till en Ritningsbank med över 400 ritningar till segel-, gummi- och förbränningsmotor modeller. Där finns även en del lin- och radiokontrollerade modeller samt skalamodeller. Så om man letar efter något speciellt plan, tex det första man byggde eller drömmodellen, är chansen stor att man finner det här.

Oldtimer Sällskapet är anslutet till Society of Antique Modelers, SAM. Det är en världsomspännande organisation som ger medlemmarna möjligheter till träffar och tävlingar utomlands.

Vill du veta mer om hur man bygger och flyger oldtimer-modeller? I häftet nedan finns mycket information om bygge, trimning och annat!

Modellplansbygge på oldtimervis
Lennart Flodströms häfte om oldtimerbygge att ladda ned som PDF.
Skyscooter.jpg (22594 bytes)

Svenska Modellflygares Oldtimersällskap
Senast ändrad: 2020-11-25