Oldtimer-radioflyg

Skyscooter Hegi Bergfalke

Radioflyget kom relativt sent in i SMOS verksamhet. Det var först i mitten av 1990-talet som ett gäng entusiaster försiktigt drog igång det hela, genom att förse gamla friflygande modeller med radio. Efter några försökstävlingar utarbetades provisoriska regler, och den nya klassen OT-RC var född.

Eftersom klassen OT-RC aldrig har funnits som radioklass, gjordes så småningom försök att få igång den äldsta av radioklasserna i Sverige, RC-III. Klassen flögs flitigt under en 10-års period i slutet av 50- och början av 60-talet, och lade grunden till det svenska radioflyget. Det är främst modeller från den epoken som vi flyger med i oldtimerklasserna.

Under den perioden tillverkades det också både radioanläggningar och många fina byggsatser inom landet. RC-III var från början endast avsett för 1-kanalsstyrning, dvs man kunde endast påverka sidorodret. Trots detta gick det att göra både looping och roll, och det gick också att pricklanda med några meters tolerans.

I takt med att radioanläggningarna utvecklades förnyades också RC-III. Det var ett stort steg när man kunde stänga av motorn! När vi började flyga RC-III igen 1999 var det många som var skeptiska till att flyga utan höjdroder. Därför tilläts de som ville flyga med höjdroder att göra det, men de tappra som flög med enbart sidoroder fick 10% bonus. I och med detta var klassen OT RC-III. etablerad. Regelverket för båda klasserna fastställdes 1999 och finns tillgängligt på sidan Tävlingsregler & klasser. Från och med 2015 finns det också en tävlingsklass för segelmodeller, där både radioförsedda friflygmodeller och originalkonstruktioner för RC kan deltaga.

Om du var med och flög på den gamla goda tiden har du säkert minnen från någon nostalgimodell du vill bygga. Förhoppningsvis har du ritningarna kvar. I annat fall kan du finna den i vår ritningsbank, som är under ständig uppbyggnad. Där hittar du t.ex. Skyskooter, Robot, Viking och Vagabond, alla gamla klassiker som går att tävla med i båda klasserna. Du hittar också bilder på dessa här. Det finns också många friflygmodeller som går att konvertera till radio och passar i OT-RC.

Antingen du är en gammal avsomnad "radioräv", som vill återuppleva gamla minnen, eller yngre som vill prova på hur det gick till förr i tiden, är du hjärtligt välkommen i gänget. Vi har mycket trevligt när vi träffas och tävlar under avspända former. Du kommer inte att ångra dig!

 


			

Svenska Modellflygares Oldtimersällskap
Senast ändrad: 2015-01-15