Vårtävlingen & Vårmaxen 2019

Årets vårtävling sammanföll med påskhelgen, men det verkade inte påverka deltagarantalet i någon nämnvärd utsträckning. En inofficiell fortsättning på tävlingen hölls efterföljande dag, men då var det betydligt färre deltagare. Vädret var strålande båda dagarna, soligt och med svaga vindar. På lördagen stabiliserade sig inte vindriktningen förrän på eftermiddagen, men resultat att modellerna kunde bege sig iväg åt olika håll vid olika tillfällen.

Det flögs både oldtimer (SMOS Vårtävling) och modernt friflyg (Sländans Vårmax). I den svaga vinden var det inget problem att ha 2 minuter som maxtid, trots det ganska lilla fältet. Några bortflygningar inträffade tyvärr ändå, vilket får skyllas på den kraftiga termiken. På lördagen flög Björns Laban bort i termik efter sen fusning. Samma sak inträffade med min P30, som termikbromsen till trots inte ville komma ner. På söndagen var det Henriks F1A som gav sig iväg på hög höjd med strejkande termikbroms. Tack vare Lasses och Martins intensiva sökande återfanns dock både Laban och min P30 några dagar senare.

Trots det goda vädret så blev det ingen fly-off, varken i Oldtimer eller i de moderna klasserna. Oldtimerklass B hade det högsta deltagarantalet med fem startande, här vann Lars Karlsson med sin Senator. Gunnar Wivardsson hade med sig en nybyggd modell, den större varianten av Chad kallad Chad 30. Den flög utmärkt, men en missad flygning gjorde att han fick nöja sig med andraplatsen. I F-nostalgi startade inte mindre än tre Hailshot, varav två drevs med elmotor. Görans dieseldrivna modell hamnade i topp, men resultatlistan visar att det prestandamässigt var ungefär jämnt lopp mellan dieselmodellen och de eldrivna.
Även klass G-int hade tre startande, här vann Björn med sin Laban. De övriga oldtimerklasserna hade bara en eller två startande.

På söndagen var det färre deltagare, men det goda vädret höll i sig. Rickard Borglund premiärflög sin vackra S2:a Miss Decoy D med gott resultat, och Lasse Larsson gjorde några tjusiga starter med sin Wakefield. Lasse provflög också sin nya nybörjarseglare Sländan med gott resultat. Det är en modell som har konstruerats för kursverksamhet i skolan. Som avslutning vill jag tacka Martin Larsson och modellflygklubben Sländan för en trevlig tävling.

Text & bild: Andrea Hartstein

Resultatlista SMOS vårtävling pdf
Resultatlista Sländans Vårmax pdf
Resultatlista dag 2 pdf


Bilder från tävlingen

Tern
Andreas Tern kommer in för landning

Lasse Larsson med Lill-Klas
Lasse Larsson startar sin Lill-KlasSkyscraper Wakefield
Göran Larsson med sin vackra wakefield Skyscraper
 
Skyscraper Wakefield i luften
Här är Görans Skyscraper i sitt rätta element!Gunnar Wivardsson Chad30
Gunnar Wivardsson med sin nybyggda Chad 30Invar Nilsson Hailshot
Ingvar Nilsson med likaledes nybyggd HailshotGörans Hailshot
Göran fyller på bränsle i sin dieseldrivna Hailshot

Fotogalleri

(klicka på bilderna för att visa)


Senast ändrad: 2019-08-01