Som vanligt höll Anders Sellman och Tycho Andersson i skalatävlingen, som på grund av blåst blev flyttad från torsdagen till fredagen. Även om det blåste lite också denna dag så var det betydligt lugnare än under torsdagen, ja inte värre än att till och med en liten peanut-modell kunde klara av det. Några av de deltagande modellerna hade vi sett förut, men glädjande nog dök det upp både nya deltagande och nya modeller.

Störst, åtminstone vad gäller de gummidrivna flygplanen, var Hans Karlssons Antonov An 2. Den har egentligen några år på nacken, men nu var det första gången den deltog i tävlingssammanhang, Den visade sig flyga riktigt bra, även om en alltför kort snodd begränsade flygtiderna till runt 20 sekunder. Det räckte dock till en tredjeplats, och som pricken över i:et vann den sedan kvällens Concours d'Elegance-tävling.
En annan nykomling var Johan Wallin med en Spitfire, en byggsatsmodell från VMC. Eftersom modellen ännu saknar målning och nationalitetsbeteckningar fick den inte så många skalapoäng, men den såg ändå mycket realistisk ut när den med några vackra flygningar tog luftrummet i besittning.
Ingmar Knif brukar ha med sig något nytt till varje tävling och så även detta år, en Clutton FRED, ett hembygge av engelskt ursprung. Som vanligt väldigt vackert byggd, även om det inte blev så långa flygtider.
Själv hade jag med en ny Miles Sparrowhawk i peanut-skala, men p.g.a. tidbrist blev det ingen flygning med denna ännu ganska otrimmade modell. Istället fick min gamla Lacey rycka in än en gång. Det gjorde den med den äran, den goda flygförmågan kompenserade den låga skalapoängen och modellen knep förstaplatsen med några poäng tillgodo framför Tolkstams Piper Cub.

Förutom de gummidrivna modellerna finns det också klasser för segelflygplan och "övrig framdrivning", d.v.s. motor i någon form. Segelklassen flögs faktiskt för första gången detta år; den enda deltagaren Ingvar Nilsson gjorde god reklam för klassen med sin Slingsby Kadett. Den gjorde åtminstone en flygning på över en minut, riktigt bra för en sådan liten modell! Även i motorklassen var deltagandet begränsat till en person, Thomas Johansson, som med sin eldrivna Pietenpol visade att det går att driva propellern med annat än gummisnodd.

Att bygga en skalamodell behöver inte vara så svårt. Det finns idag många bra byggsatser, ofta med laserskurna delar. Till skillnad från de gamla byggsatserna med stansade delar i blytung balsa, håller dagens byggsatser i allmänhet god kvalité vad gäller materialval och konstruktion. Det finns också många ritningar att hämta ned från nätet, här är Outerzone en guldgruva både vad gäller skalaflyg och oldtimermodeller i största allmänhet. Vågar vi hoppas på fler deltagare nästa år?

Text och bild: Andrea HartsteinSkalabedömning, Antonov An-2
Skalabedömning - här är det Hans Karlssons Antonov An-2 som nagelfars av domarnaAntonov An-2
Här vevas Hans Antonov upp för flygningFred
Ingmar Knif ser fundersamt upp mot skyn med sin vackra FRED i handenClutton FRED
Ingmars FRED har lagt sig på ryggen i solen. FRED står förresten för "Flying Runabout Experimental Design".Tolkstam Piper Cub
Lars vevar upp sin Piper Cub medan Hans håller iPiper Cub i luften
Lars Piper Cub stiger i höjdenRieseler
Anders Rieseler har tagit mark lite häftigt så att en vingstötta lossnatSlingsby Kadet
Ingvar Nilssons Slingsby Kadet i sin transportlåda
Spitfire
Lars håller Johans Spitfire medan Johan letar efter propellernLacey peanut
Min Lacey M-10 har lagt sig till rätta i gräset efter landningLacey M-10
Laceyn är ett enkelt flygplan som är lätt att få att flyga bra. Denna modell är byggd efter en ritning av Jacques Delcroix.Antonov An-2
Hans Karlsson med sin imponerande Antonov som vann Concours d'EleganceFriflygande skalamodeller
Några av de utställda skalamodellerna inför Concours d'EleganceClutton Fred Ingmar Knif
Den här piloten flyger Ingmar Knifs FRED


Resultat

Klass 1 (gummi)   90 sekunders maxtid. Flygpoängen är summan av de två bästa flygningarna
Plac. Tävlande Modell Skalapoäng Flygpoäng Totalpoäng Anm
1 Andrea Hartstein Lacey M-10 114 140 254 Peanut
2 Lars Tolkstam Piper Cub 148 94 242  
3 Hans Karlsson Antonov An-2 144 44 188  
4 Ingmar Knif FRED 148 27 175  
5 Anders Sellman Rieseler III 130 41 171  
6 Johan Wallin Spitfire Vb 98 55 153  

 

Klass 2 (motor)   90 sekunders maxtid. Flygpoängen är summan av de två bästa flygningarna
Plac. Tävlande Modell Skalapoäng Flygpoäng Totalpoäng Anm
1 Thomas Johansson Pietenpol 106 80 186 El

 

Klass 3 (segel)   90 sekunders maxtid. Flygpoängen är summan av de två bästa flygningarna
Plac. Tävlande Modell Skalapoäng Flygpoäng Totalpoäng Anm
1 Ingvar Nilsson Slingsby Kadet 118 104 222  

 

Concours d'Elegance vanns av Hans Karlssons Antonov An-2

 

Reportage i Oldtimer Nr:4 2016

Senast ändrad: 2016-08-21