Stibner Memorial 2021

Stibner Memorial 2021

Lördagen den 3:e juli samlades vi så åter vid Fedingshults flygfält för årets mästerskap i friflygskala, Stibner Memorial 2021. Vädret som mötte oss var strålande solsken i kombination med nära nog vindstilla, med andra ord perfekta förhållanden för våra små flygmaskiner. Det blev därför inte den vanliga väntan på mojnande vind och kvällsluft, utan flygandet kom igång relativt snabbt medan skalabedömningen ännu pågick.

Tyvärr varade inte kalasvädret hela dagen, mot slutet av eftermiddagen uppenbarade sig hotande regnmoln vid horisonten och vid femtiden började ett ihållande hällregn som omöjliggjorde all fortsatt flygverksamhet. Det innebar att en hel del modeller aldrig han komma i luften, särskilt drabbades skaladomaren Anders Sellman som varit upptagen med bedömningen under dagen. Masstarten med 1:a världskrigsmodeller fick också ställas in.

Gummimotormodeller

Som vanligt var gummimotorklassen den populäraste, i år var det hela 15 modeller som lämnades in för skalabedömning. Om än de flesta hade setts tidigare så fanns det åtminstone ett par nya byggen. Till dessa hörde Mats Johanssons vackra lilla Bristol Scout, en modell i peanut-storlek med utsökt detaljering. Den fick tävlingens högsta skalapoäng och visade sig också flyga riktigt bra. Flygtiderna blev kanske inte så höga, men eftersom planet flög stabilt utan att ha några konstigheter för sig så finns det stor potential för förbättring när väl den bästa kombinationen av gummisnodd och propeller har hittats.
Ett annat vackert nybygge, även det i peanut-skala, var Anders Sellmans Halberstadt D.V. Tyvärr hann denna modell aldrig komma i luften, men kanske till nästa år!?

De främsta placeringarna togs, som vanligt får man väl säga, av Lars Tolkstam. Hans Fokker D.VII gjorde efter optimering av gummisnodden flygningar på över 1 minut och vann tävlingen. På andra plats kom hans Piper Cub som flög ännu längre, med termikhjälp så gjorde den en flygning på runt 3 minuter och undgick med nöd och näppe att hamna i skogen! Även min Miles Sparrowhawk drog nytta av den goda luften och flög längre än den gjort tidigare, en tredjeplats blev resultatet.

Hans Karlsson ställde upp med sin Nesmith Cougar, en modell med växlad propeller driven av två separata gummimotorer. Den flög mycket bra, men inte ljudlöst som andra gummimotormodeller eftersom växeln ger den ett svagt motorsurr. Hans hade också med sig en del andra modeller som han flög utom tävlan. Särskilt märktes två tvåmotoriga flygplan, Grumman Tigercat med växlade motorer och "Twin-Mustang" med direktdrift. Båda modellerna gjorde lyckade flygningar, jag tror det är första gången som vi har fått se tvåmotoriga modeller på våra skalträffar.
Apropå tvåmotorigt; missa inte Hans nya artikel Om tvåmotoriga gummimotordrivna skalamodeller.

Roligt att se var också att Lars-Eriks stora Spitfire kom i luften i år. Den verkade flyga stabilt och bra, med fler varv på gummimotorn så kan det säkert bli längre flygningar!

Motorflygplan

I motorklassen blev det inga flygningar alls, kvällens regnväder gjorde tråkigt nog att ingen av de båda deltagande modellerna hann komma i luften.

Segelflygplan

I segelflygklassen var även detta år Ingvar ensam deltagare med sin Slingsby Cadet. Segelmodeller kan vara svåra att bogsera upp i helt lugnt väder, men den lätta Slingsbyn steg bra på linan och fick till åtminstone en noterad flygning.

Tävlingens avslutande

Efter att förgäves ha väntat på att regnet skulle upphöra så retirerade vi till Åsas stuga, där middag och prisutdelning vidtog. Johan Wallin hade gjort några riktigt stiliga plaketter till förstapristagarna - ovanför en etsad karta över Fedingshults flygfält svävade ett litet miniatyrflygplan fasthållet av en tunn pianotråd! Så var Stibner Memorial 2021 till ända. Vi ses förhoppningsvis nästa år igen, så bygg och trimma tills dess!.

Ett stort tack till tävlingsarrangören Lars Tolkstam och skaladomarna Anders, Peter och Tycho. Tack också till Gun som stod för maten och sist men inte minst Åsa som har hjälpt oss med tävlingarna i alla år och upplåtit sin stuga till middag, prisutdelning och övernattande modellflygare!

Text: Andrea Hartstein
Foto: Lars Tolkstam samt några kompletterande bilder från Andrea


Fotosidor


Mats Strömbergs bilder

Mats Strömbergs har skrivit om tävlingen i sin blogg hangflygning.se, som vanligt finns där många vackra foton. Använd länkarna nedan så kommer ni direkt till inläggen från tävlingen!Bristol Scout peanut scale model
Mats Bristol Scout gjorde sin debut på tävlingen, en mycket vacker modell i peanut-skalaSopwith Strutter free flight scale model
Andreas Sopwith Strutter, ännu inte helt intrimmadFokker D.VII
Lars Fokker D.VII vann gummimotorklassen med bra flygtider och hög skalapoängSimple rubber powered stick model
Man behöver inte bygga komplicerade skalamodeller för att ha roligt, enkla gummimotormodeller som denna kan ge mycket flygglädje!
Jag tror det är en av Lars Sellners modellerFån fältet
Aktivitet på fältet. Från vänster till höger: Johan, Mats, Hans och AndreaFrån fältet 2
Här vevar Mats upp sin Bristol Scout medan Lars agerar hållareRegnvädret kommer!
Nu var det slutfluget! En annalkande regnfront sätter stopp för alla vidare utomhusaktiviteter

Resultat

Klass 1 (gummi)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Lars Tolkstam Fokker D.VII 64 64 182 310
2 Lars Tolkstam Piper Cub 90 43 136 269
3 Andrea Hartstein Miles Sparrowhawk 46 50 154 250 Peanut
4 Andrea Hartstein Sopwith Strutter 35 36 178 249
5 Hans Karlsson Nesmith Cougar 76 53 118 247
6 Mats Johansson Bristol Scout 28 27 184 239 Peanut
7 Lars-Erik Fridström Supermarine Spitfire 12 7 126 145
8 Jan Carlsson Chilton D.W.1 3 4 96 103
- Anders Sellman D.H. 6 - - 168 -
- Anders Sellman Halberstadt D.V - - 148 - Peanut
- Andrea Hartstein Westland Widgeon - - 136
- Anders Sellman Rieseler III - - 136 -
- Jan Carlsson Fokker D.VIII - - 126 -
- Mats Johansson Cessna Bird Dog 122
- Ingvar Nilsson Morane Saulnier AI - - 104 -

 

Klass 2 (motor)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
- Anders Sellman Thulin D - - 144 - CO2
- Andrea Hartstein Lacey M-10 - - 142 - CO2

 

Klass 3 (segelflyg)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Ingvar Nilsson Slingsby Cadet 17 - 98 115

 

Senast ändrad: 2021-09-17

Vidare till fotosida ett