Referat från modellflygtävlingar brukar oftast inledas med några ord om vädret, så även detta. Det väder som mötte oss vid ankomsten till Fedingshult kan beskrivas med ett enda ord, miserabelt! Regnet låg i luften, stundom öste det ner, stundom duggade det, så något väder att flyga skalamodeller i var det sannerligen inte. I en hage bredvid oss stod några hästar och såg molokna ut, de uppskattade inte heller vätan. Nåja, skalabedömningen kunde ske under tak, och meteorologerna hade lovat bättre väder till eftermiddagen. Under tiden visade Rune Ackus Johansson byggsatser och material som han hade till försäljning. En grupp barn från en lägerskola tittade förbi, här gjorde nybörjarmodellerna stor succe!

På eftermiddagen visade det sig att meteorologerna hade spått rätt, regnet upphörde och mot slutet av dagen fick vi till och med litet solsken. Allt eftersom marken torkade upp vaknade flygintresset till liv. Gummimotormodellerna dominerade scenen, med nio deltagande modeller var det den utan konkurrens största klassen. Lacey M-10 är en förebild som gjord för gummimotor, och liksom förra året var det en Lacey som tog hem segern i denna klass. Det var Anders Sellman som hade reparerat sin gamla modell, och nu kunde kamma hem goda poäng i såväl skalabedömningen som flygningen. Jag själv deltog också med en Lacey som även den flög bra, men med lägre skalapoäng så hamnade den längre ner i resultatlistan. Största konkurrent om segern var istället Henrik Tisells BA-4B, som vanligt proxyflugen av Lars Tolkstam. Den fick faktiskt lika hög totalpoäng som Anders Lacey, men högre skalapoäng avgjorde tävlingen till Anders förmån (vid lika slutpoäng placerar sig modellen med högst skalapoäng främst).

En intressant ny modell var Johans Spitfire, en byggsats från Vintage Model Company. Modellen var inte helt lätt att trimma, det är sällan Spitfires, men Johan fick ändå till några riktigt snygga flygningar. Eftersom planet fortfarande saknade målning och dekor fick det dock låga skalapoäng. Ganska ny är också Anders Rieseler, baserad på en förstorad Walt Mooney ritning. Efter en lyckad första flygning dök den vid flygning nummer två i marken med rejäl fart. Lyckligtvis blev skadorna trots allt ganska små. En annan modell som bet i gräset, eller kanske snarare i trävirket, var min Westland Widgeon. Först hoppade gummit av när det skulle häktas på propellern - resultat: sönderslagen klädsel. När jag äntligen fått ut den ihopkorvade gummihärvan och gjort iordning planet för en ny flygning var det dags för avsnitt två; planet behagade inte svänga, utan flög rakt framåt på låg höjd. Det skulle säkert ha fortsatt med det ett tag till, om nu inte någon oförsynt nog hade ställt ett hus i vägen. Vingen träffade precis i husknuten - resultat: sönderslagen framkant. Här blir det en totalrenovering i vinter...

I motorklassen var det färre deltagare. Sten Persson visade upp sitt nybyggda raketplan Opel-Hatry RAK-1. Tyvärr var motorinstallationen inte färdig (modellen drivs liksom sin förebild med en raketmotor), så vi fick nöja oss med att beskåda den vackra modellen på marken. Anders Sellman flög sitt R.E.P monoplan från 1911, men hade motorproblem och fick inte mer än några sekunders flygtid. Överlägsen segrare blev därför Thomas Johansson med sin delvis radiostyrda Pietenpol Aircamper. Thomas hade också med sig sin Thulin-jagare, men den fick stanna på marken denna gång.

I segelflygklassen har det hitintills inte varit så mycket flygande, men nu såg vår kassör Ingvar Nilsson till att det blev ändring på det. Han hade byggt en liten Slingsby Kadet på runt 60 centimeter spännvidd. Små segelmodeller kan vara svåra att bogsera upp, men det verkade den här modellen inte ha hört talas om, utan steg lugnt och fint på linan. Det såg riktigt vackert ut och manar till efterföljd. Kan vi bygga några modeller så att Ingvar slipper tävla ensam? Nu fanns det faktiskt ytterligare en segelmodell på plats, Christer Jönssons vackra Zlin 24. Den modellen är dock främst avsedd för radio och verkade sakna den nödvändiga stabiliteten för att kunna bogseras upp som friflygmodell,

Till sist, ett stort tack till arrangören Anders Sellman, skaladomaren Tycho, och sist men inte minst Åsa och Gun för kost och logi.

Text och bild: Andrea Hartstein

Se även Mats Strömbergs många vackra foton på bloggen HangflygningOpel RAK-1
Sten Persson med sitt raketflygplan modell Opel-Hatry från 1929Ackus
Några av Ackus modeller. Dessa är utmärkta "första modellflygplan"Skaladomare
Skaladomarna Tycho och Anders i arbete. Här är det min Lacey som bedömsLacey M-10
Anders Lacey M-10 vann gummimotorklassenRieseler III
Anders med sin Rieseler III i delar efter en alltför hård landningAnders med R.E.P B
Anders startar sin R.E.P. typ B från 1910
Robert-Esnault Pelterie type B
.. och här är R.E.P.-monoplanet i luften


Fotogalleri (foto: Andrea Hartstein)


Resultat

Klass 1 (gummi)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Anders Sellman Lacey M-10 69 51 136 256
2 Henrik Tisell (proxy Lars) BA-4B 66 58 132 256 Peanut
3 Lars Tolkstam Piper Cub 57 56 126 239
4 Andrea Hartstein Lacey M-10 65 70 104 239 Peanut
5 Anders Sellman Rieseler III 48 6 132 186
6 Sten Persson Bücker Jungmann - - 172 172
7 Andrea Hartstein Westland Widgeon - - 152 152
8 Johan Wallin Spitfire Mk Vb 35 41 72 148
9 Emil Tolkstam Mitsubishi Zero 39 42 48 129

 

Klass 2 (motor)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Thomas Johansson Pietenpol 58 61 102 221 El
3 Anders Sellman Robert Esnault-Pelterie typ B 3 - 140 143 CO2
3 Thomas Johansson Thulin K - - 106 106 El

 

Klass 3 (segelflyg)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Ingvar Nilsson Slingsby Kadet 27 36 96 159

 

Övriga modeller (ej skala)
90 sekunders maxtid, ingen skalabedömning
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Thomas Johansson Junior Cabin 38 43 - 81

 

Senast ändrad: 2016-10-02