Årets riksmästerskap för friflygskala hölls för första gången i Stockholm. Vi fick använda Tekniska museets lokaler för skalabedömningen, och flygningen skulle ske på klassisk modellflygmark, Gärdet. Antalet deltagare var inte lika stort som tidigare, av skåningarna var det bara Anders Sellman som hade tagit sig upp till Stockholm. Trots detta var det en rejäl samling modeller som lämnades in till skalabedömningen. Det är alltid intressant att se om det dyker upp några nya modeller. Till dagens tävling hade Lars Tolkstam tagit med en ännu oflugen FW 190, ett riktigt läckert bygge som fick dagens högsta skalapoäng. Även Anders hade en ny modell, ett Nieuport-monoplan byggt av balsaflak och drivet av en kolsyremotor. Trots det enkla utförandet såg den riktigt bra ut, och visade hur man snabbt och lätt (nåja) kan bygga sig en snygg skalamodell. En annan modell jag inte hade sett förut var Anders "Speed-Spitfire", en Spitfire-variant specialbyggd för hastighetsrekord. Det var tydligen en modell som varit med ett tag, men som inte gått att trimma ordentligt. Nu hade Anders renoverat den för nya flygförsök.
Några icke tävlande modeller fanns också att beskåda, bl.a. visade Mats Johansson (MJD models) upp två av sina vackra RC-modeller. De är i samma storlek som våra friflygande maskiner, och byggda på samma sätt av trä och japanpapper, men drivs med elmotor istället för gummi. Med dagens små radioutrustningar behöver en sådan modell inte bli mycket tyngre än en friflygande.

Efter lunch var det så dags för flygning på Gärdet. Himlen som förut varit molnbetäckt klarnade nu upp, men vinden var lite i kraftigaste laget, särskilt för de små peanut-modellerna. Efter hand mojnade det dock lite, och under termiksläppen blev det tillräckligt lugnt för att tillfredsställa även en kräsen skalaflygare. Maxtiden var satt till 60 sekunder, och den enda att flyga fullt var Henrik Tisell med sin BA-4. Den lilla modellen skruvade sig högt upp i luften under det att piloten verkade öva luftakrobatik med branta svängar, och avslutade med en realistisk spin ner i backen när gummikraften tagit slut. Modellen klarade sig helt oskadd, dessa små lätta flygplan tål mycket om nedslaget sker i gräs. På ett hårt golv i en gymnastiksal kan det vara annorlunda...

Johans Viking lyckades samla på sig nästan lika många flygsekunder, dock först efter viss dramatik. Efter en flygning på 59 sek sprack nämligen motorn under uppdragning. Att få ut en sprängd motor ur flygkroppen är inte lätt, och att dessutom göra det utan att förstöra modellen är en konst. Johan lyckades bra, och kunde efteråt konstatera att modellen var hel så när som på två små lister i kroppen, två små lister som bl.a. utgör stöd för det bakre motorfästet... Skulle man våga sig på en ny flygning? Johan tyckte det, så i med ny snodd och iväg! Resultatet blev ytterligare en flygning på 59 sekunder, och eftersom Johans modell hade fått några fler skalapoäng än Henriks så vann han tävlingen, med Henrik tätt efter.
På tredje plats kom Anders Sellman med sin Lacey, en modell som har varit med ett tag nu och flyger tillförlitligt. Ytterligare en Lacey fanns med i startfältet, en peanut-modell av Andrea Harstein. Den flög också bra, men lägre skalapoäng förpassade den till fjärde plats.

Lars Tolkstam, dagen till ära klädd i Piper Cub-tröja och keps, flög med , ja förstås, sin Piper Cub. Det är en verklig veteran med ungefär 25 år på nacken, och att den modellen flög bra förvånade inte någon. Mer spännande var att se hur den nybyggda Focke-Wulfen skulle klara sig. Och jodå, den verkade riktigt lovande. Att trimma friflygskalamodeller tar dock sin tid, så några längre flygningar blev det inte den här gången, men om vi känner Lars rätt så dröjer det inte länge innan även denna modell flyger som på räls.
Sonen Emil flög en Zero i skumplast, en skickligt trimmad färdigmodell (förkortningen AR... som tycks så poulär i Modellflygnytt avhåller vi oss från att använda här!). Trots att den är ganska tung flyger den riktigt bra; att den har en utväxlingsanordning för propellern hjälper antagligen till. Skulle man ge ett pris för realistisk flygning så skulle Emil ligga bra till; den tunga modellen påverkas mindre av vinden, och uppför sig verkligen som ett jaktplan i luften. Nu fick han istället nöja sig med priset för bästa (och tyvärr enda) junior.

Efter att alla lyckats få till bra flygningar med sina huvudmodeller var det dags att plocka fram diverse extramodeller ur kartongerna. Vi kunde då konstatera att Anders nyrenoverade Spitfire fortfarande var svårtrimmad, att små lätta pistage-modeller med en vikt som ett ordinärt löv också beter sig som löv i utomhusluft, och att antika konstruktioner med liten V-form och ännu mindre fenyta (läs Nieuport) ofta har en vilja som inte överensstämmer med byggarens. Efter att ha fått lite extra V-form verkade emellertid den sistnämnda modellen åtminstone delvis komma på bättre tankar.

Dagen avslutades på en pizzeria med mat, prisutdelning, och diskussioner om framtida projekt. Man kunde konstatera att priserna hade fördelats helt rättvist, då arrangören tog 1:a pris, medan skaladomarna belade platserna 2 och 3! Framåt nio-tiden var det en samling trötta men belåtna modellflygare som återvände hem, med modellerna tryggt sovande i sina förvaringslådor.

Slutligen ett stort tack till arrangören Johan Wallin, och till Tekniska museet

Andrea Hartstein

Anm:
Peanut: Gummidriven skalamodellklass, max 33 cm spännvidd
Pistage: Gummidriven skalamodellklass, max 20 cm spännvidd



Domarna Anders och Henrik granskar Johans Viking



Anders Sellmans modeller; Nieuport, Spitfire och Lacey



Mats Johanssons RC-modeller. Sopwith Pup:en är i peanut-storlek och väger 25 gram



Anders Speed-Spitfire i peanut-skala, byggd från en av Walt Mooneys många ritningar



Lars med nybyggd Focke-Wulf
 
 
  I luften



Anders startar sin Lacey



Henriks BA-4B övar luftakrobatik



Johans Jodel-pistage hade föredragit att flyga inomhus



RM friflygskala, gummimotor
Plac. Tävlande Modell 1:a 2:a 3:e 2 bästa fl. Skalapoäng (x 1,5) Totalpoäng
1 Johan Wallin ASJA Viking 59 59 - 118 106,5 224,5
2 Henrik Tisell Andreasson BA-4B 54 60 60 120 103,5 223,5
3 Anders Sellman Lacey M10 52 50 49 102 102 204
4 Andrea Hartstein Lacey M10 49 51 60 111 81 192
5 Lars Tolkstam Piper Cub J3 41 52 - 93 64,5 157,5
6 Lars Tolkstam FW 190 D 15 13 17 32 117 149
7 Emil Tolkstam (J) Mitsubishi Zero 32 37 40 77 49,5 126,5
8 Anders Sellman Speed Spitfire - - - 0 99 99
9 Anders Sellman Dornier Falke - - - 0 43,5 43,5
10 Johan Wallin Jodel D9 - - - 0 0 0

 

Svenska Modellflygares Oldtimersällskap
Senast ändrad: 2011-07-15

Tillbaka till Resultat