Swedish Glider Cup jubileumstävling
Rinkabyfältet, den 2:a juli

En stor succé; ja, med 30 deltagande modeller och strålande solsken, så kan man knappast beskriva jubileumstävlingen på annat sätt. Jubilaren var The Swedish Glider Cup, VM för friflygande segelmodeller (idag klass F1A). Det är i år nämligen 60 år sedan den första tävlingen hölls; den 30 juni 1950 i Trollhättan. Otroligt nog fanns det bland de startande en som var med även då, nämligen Kurt Sandberg, som nu deltog med sin egen konstruktion KS-46.

Vädret var som sagt soligt, och termiken var ofta kraftig. Det innebar långa hämtningar, särskilt under senare delen av dagen då vinden friskat i. I det höga gräset var det dessutom inte så lätt att få syn på modellerna, ens om man gick förbi på bara några meters avstånd, och sådär en kilomter från startplatsen kunde man kunde se flera deltagare gå med sökande blickar. Förhoppningsvis återfann alla sina modeller till slut.

Efter att de tre perioderna flugits återstod endast två man med full tid, danskarna Hans Nielsen och Steen Agrer. Hans startade först och fick bra luft med svag termik, medan Steens Pjerri 69 verkade hamna i sjunk. Trea blev Lars Olofsson med en Viking.

Nedan följer några foton från tävlingen, tagna av Mats Strömberg. Fler bilder kan du hitta på Mats blogg, hangflygning.se.
Resultatlista finns nederst.

Andrea Hartstein
Foton: Mats Strömberg

Kurt Sandberg med sin KS-46
Göran med Inge Ahlins "Satu"
 
Gunnar Ågren halvt skymd bakom sin "Viking"
Satu i luften
och här Gunnars Viking
Det norska laget
En av de norska Albatrosserna under start
resultatlista

Senast ändrad: 2010-07-23