Uppsalas majtävling 2013
Skogstibble, den 4:e maj

Vårvindar friska leka och viska, ja så kunde man kanske sammanfatta årets majtävling. Det blåste alltså en del, om än inte lika mycket som förra året. Till att börja med var det faktiskt ganska hyggligt väder, där till och med solen tittade fram genom ett disigt molntäcke, men på eftermiddagen tog blåsten definitivt kommandot. Oflygbart var det ändå inte, men Aeolus tog sin tribut i form av kraschade och bortflugna modeller.

Vad gäller oldtimer så fanns det en 5-6 modeller på plats, och både gummi-, motor- och segelklasserna var representerade. Minst av alla var Georgs lilla nybyggda TI-39, en konstruktion med vilken Torbjörn Isacson vann SM i stavmodellklassen 1939. "Vän av oldtimerordning" kanske reagerar på att det sitter en plastpropeller i nosen, men se, det behöver han inte göra, det gjorde det nämligen på originalet från 1939 också! Tyvärr var vädret inte så tolerant mot trimflygningar, så några tävlingsstarter blev det aldrig för denna modell.

Den andra representanten för gummimotorflygarnas skara var Johan Wallin med "Van Hattum"; en modell om vilken varken jag eller Johan känner till något, förutom att det gissningvis är en konstruktion av den holländske modellflygpionjären Just van Hattum. Okänd eller inte, flygförmågan var det i vart fall inget fel på, och modellen flög raskt in på en förstaplacering.
En annan modell med flygförmåga var Johan Edströms Brooklyn Dodger. Det stora modellen hade inga problem med vinden, förutom att den ibland kanske hade en lite egensinnig uppfattning om lämplig färdriktning. Under en flygning flög den iväg sidledes mot vindenriktningen utan att kurva och försvann bak en skogsdunge, men det gick tydligen bra ändå. Mindre bra gick det för min S-int Viking, där en försent utlöst termikbroms i kombination med kraftig termik ledde till bortflygning i första starten. Modellen hamnade någonstans i skogen, och trots att vi kunde följa den med kikare stod den inte att återfinna.

Så till slut ett stort tack till arrangerande Uppsala Flygklubb och Gurra Ågren, som har kämpat på med majtävlingen i ett imponerande antal år!

Andrea Hartstein  Johan Wallins segrande van Hattum-modell  Johan Edström förbereder sin Brooklyn Dodger
...och här är den i luften    En imponerande samling P-30:or tillhörande familjen Edström  En Carl Goldberg Viking av Johan? Edström som vi inte fick se i luften denna gång  Georg Törnkvists TI-39Majtävlingen, Oldtimer
Plac. Tävlande Modell 1:a 2:a 3:e Totalt
1 Johan Wallin van Hattum (G) 58 120 42 220
2 Johan Edström Brooklyn Dodger (F) 72 35 67 174
3 Andrea Hartstein Viking (S) 120 - - 120

 

Reportage i Oldtimer Nr:2 2013

Senast ändrad: 2013-06-01