Stibner Memorial 2021

Oldtimer-SM 2021, skalatävlingen

Vädret under detta Oldtimer-SM gynnade sannerligen inte skalamodellerna. Blåst och i viss mån regn präglade tävlingsdagarna. Det vanliga "knepet" att vänta till kvällen hjälpte inte denna gång, det var lika illa då som under dagen. Vi som ändå flög gjorde det under torsdagen och fredagen, lördagens ännu sämre väder lockade ingen!

Gummimotorklassen

Det gamla vanliga gänget fick i år ett tillskott i form av två nykomlingar. Richard Borglund hade byggt en Fairchild 24 efter Earl Stahls ritning, med målning enligt det flygplan som finns bevarat i Arlanda-samlingarna. Den stora modellen klarade blåsten utmärkt och lyckades under sin första tävlingsstart till och med hitta termik, vilket resulterade i en flygning på hela 5 minuter! Det blev en lång hämtning, men Richard återfann till slut sin modell och kunde genomföra start nummer två och vinna tävlingen.
Jan Carlsson var den andra nykomlingen, hans lilla Fokker D.VIII gillade dock inte blåsten och envisades med att söka sig till tryggheten hos moder jord.

Anders deltog med sin stora blå Rieseler, en vacker modell som nu har några år på nacken, men som tidigare inte riktigt fått till det där med stabilitet och flygförmåga. Nu hade den fått mer V-form och flög bättre, vinden till trots. Jag deltog med min gamla Westland Widgeon som också klarar vind rätt bra, även om flygtiderna inte blev lysande. De mer ömtåliga biplanen fick stå över i år, Anders gjorde dock en kort flygning med sin DH6 i lä av gårdsbyggnaderna så att den skulle komma med i resultatlistan. Lars gjorde likadant med sin Piper Cub, och så fick vi trots allt ett hyggligt antal startande i årets tävling.

Motorflygplan

I klassen "Annan framdrivningskälla" var vi endast två deltagare. Min numera CO2-drivna Lacey flög rätt bra under en trimstart, men det var också allt, eftersom den landade så hårt att motorspantet lossnade och skalapiloten flydde fältet! Anders flög med sin likaledes CO2-drivna Thulin D. Den uppskattade inte blåsten, men det blev ändå några sekunder i protokollet och en seger i klassen.

Concours d'Elegance

I samband med årsmötet och middagen så ställdes skalamodellerna upp till visning och omröstning för Concours d'Elegance. Här segrade Lars vackert byggda Fokker D.VII.

Den modell som väckte störst uppmärksamhet var dock ingen direkt skalamodell, utan ett futuristiskt biplan från 20-talet. Denna stora modell hade byggts av Robert Majgren och vunnit första pris i KSAKs flygmodellutställning i Göteborg år 1921. Hela modellen är utomordentligt välgjord med formade och nitade aluminiumdetaljer, rörliga roder och vackert fanerklädd flygkropp. Vill du veta mer om modellen så läs följande artikel från Modellflygnytt 4/1995.

Så var årets oldtimer-SM till ända. Trots vädret så flögs det, och alla modellerna såg åtminstone något så när hela ut efteråt. Vi ses förhoppningsvis igen nästa år!

Text: Andrea Hartstein
Foto: Lars Tolkstam & AndreaRichards Fairchild 24
Richard vevar upp sin stora Fairchild 24

Richard Fairchild
Närbild på Richards Fairchild. Originalet finns i ArlandasamlingarnaLars med Rieseler
Lars med Anders Sellmans Rieseler RIIIAndrea Westland Widgeon
Andrea med sin Westland WidgeonGasfyllning Thulin D
Anders fyller på gas till kolsyremotorn i sin Thulin D

Thulin D, klart för start
Klart för start!

CO2-powered Thulin D
Thulin D ger sig iväg...

CO2-powered Thulin D climbing away
... och stiger mot den gråblå skynLars Fokker D.VII
Lars Fokker D.VII vann Concours d'EleganceRichard Borglund rubber powered Fairchild 24
Utställning av skalamodellerna, i förgrunden Richards FairchildJan Fokker D.VIII
Jans Fokker D.VIIIPiper Cub
Lars Piper CubRobert Majgrens modellflygplan från 1921
Med denna mycket vackert byggda modell vann Robert Majgren första pris på KSAKs flygmodellutställning i Göteborg år 1921Robert Majgrens modell, nos
Nospartiet på Majgrens modell är utformad i tunn nitad aluminiumplåt!Robert Majgrens modell, stjärtparti
Stjärtparti med fungernade roder

Resultat

Klass 1 (gummi)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Richard Borglund Fairchild 24 135 130 265
2 Andrea Hartstein Westland Widgeon 84 154 238
3 Anders Sellman Rieseler III 79 146 225
4 Anders Sellman DH 6A 2 166 168
5 Lars Tolkstam Piper Cub 3 156 159
6 Jan Carlsson Fokker D.VIII 2 134 136
- Lars Tolkstam Fokker D.VII - 190 - Concours d'Elegance

 

Klass 2 (motor)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen x 2
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) 2xSkalapoäng Totalpoäng Anm
1 Anders Sellman Thulin D 6 146 152 CO2
- Andrea Hartstein Lacey M-10 - 116 - CO2

 

Senast ändrad: 2021-11-12