Oldtimer-SM 2016

Rinakby, lördagen den 6:e augusti

På den sista tävlingsdagen stod klasserna A1, A2, C, F-nostalgi och OT-RC på programmet. Enligt meteorologerna skulle det på programmet dessutom stå en frisk vind runt 7 m/s, något de tyvärr fick helt rätt i. För att göra saken ännu värre var vindriktningen västlig, vilket betydde att vinden på sin väg mot fältet var tvungen att passera en turbulensinducerande kulle. Den friska vinden blev därvid närmast överförfriskad, och särskilt i den bortre ändan av fältet kunde man se de märkligaste flygbanor. En stackars A1 som gled i lugnan ro kunde plötslig få för sig att börja stalla, och stallade modellen redan från början kunde man ge sig katten på att luftmolekylerna lockade med den i än värre bus.

Lasse Larsson har renoverat några av Olle Bromans efterlämnade modeller, bland annat ett antal A2:or som nu gav startfältet i denna klass en välbehövlig påfyllnad. Inte mindre än fyra Broman A2:or var anmälda, Lasse flög en av dem och själv flög jag en annan. Vinden gjorde att många avstod från att flyga eller bara flög en start. Rickard Borglund fick dock ihop tre maxflygningar med sin Nordic, en verklig bedrift i det svåra vädret, och vann klassen med stor marginal.
I den mindre klass A1 var det samma sak, några avstod från att flyga, några fick ge upp efter vingbrott eller andra problem. Göran Larsson låg bra till för seger, men missade i den sista flygningen, medan min Cikada hamnade i turbulent termik och fick en max som tog den till topppen av resultatlistan. Det var för övrigt en av de underligaste flygningarna jag har sett, modellen vinglade hit och dit och dök efter nära tre minuter rätt ner i marken. Vilket var lika bra det, eftersom jag hade missat att sätta timern...

I klass C fick vi se en verklig Oldtimer segra, Sven-Olov Lindéns Glada, Gladan borde egentligen ha svårt att konkurera med de många modernare modellerna, men proxyflugen av Lars Tolkstam så gick det hela vägen hem. Som tvåa placerade sig ytterligare en proxyflugen veteran; Georg Törnkvists Dynamoe flugen av Johan Wallin. Att det trots blåsandet var hela elva tävlande som noterade flygtider vittnar om att oldtimerflygare inte ger upp i första taget.

I F-nostalgi, de lite modernare motormodellerna, var det bara Matti Pyykkö med sin Starduster som kunde göra alla tre flygningarna. Modellen var klädd med den typ av rutmönstrat japanpapper som var populärt på 60-talet, vilket passade bra till planets karaktär.

I klass OT-RC samsas äldre RC-konstruktioner med radioutrustade friflygtyper. Till den senare kategorin hör Per Larssons nybyggda San José, en argentinsk konstruktion från 1948. Per hade försett sin modell med elmotor, och eftersom den flög lika bra som den såg ut slutade det hela med en förstaplats.

Efter en blåsig dag på fältet var det så slutligen dags för prisutdelning och hemfärd. Ett stort tack till tävlingsledningen Thomas och Birgit Johansson och Sven Landervik för ännu ett trevligt Oldtimer-SM.

Andrea Hartstein


Ingmar Knif, Gilda
Ingmar Knif med sin Gilda, om jag minns rätt så var det en konstruktion av hans bror



Lasse Larsson
Lasse Larsson flög en av Olle Bromans efterlämnade A2:or



Broman A2
.. och själv flög jag en annan Broman A2. SE-10 var Olles tävlingsnummer



Thermal Hunter
Ytterligare ett exempel på ärvda modeller, Anders Sellman med en Thermal Hunter byggd av Bengt Stibner



Göran Larsson
Göran Larsson justerar motorgången på sin GL-58
 
Göran LArsson
Klart för start..

Göran LArsson
.. och här går modellen iväg!



Starduster
Segraren i klass F-nostalgi, Matti Pyykkös Starduster



Markku Tähkäpää, Kirju
Markkus Kirjo bröt vingen förra året, men detta år gick det bättre. Notera den vackert rundade utformningen.



Dynamoe
Johan och Lars proxyflög Georg Törnkvists Dynamoe



San Jose
Per Larssons eldrivna San José segrade i OT-RC



Prisutdelning
Prisutdelning; här är det Lars Tolkstam som tar emot guldmedaljen i klass C



Senast ändrad: 2016-09-11

Fotoalbum OT-SM 2016 >>