Oldtimer-SM 2016

Rinakby, torsdagen den 4:e augusti

Torsdagen den 4:e augusti var en vacker dag i Rinkaby, solen och molnen tävlade om herraväldet på himlen, de senare dock utan att gå till trista ytterligheter som regn och rusk. Ur modellflygarens synvinkel var det bara ett fel, en vind på ca 6 m/s drog envist över fältet. Nåja, att det blåser i Skåne är något vi fått lära oss, vädret var i alla fall flygbart, det var bara de vindkänsliga skalaflygarna som fick skjuta upp tävlandet till morgondagen.

Torsdagen var de mindre modellernas dag, vilket för de gummidrivna flygplanens del betyder klass A och klass B. Man kan tro att vinden skulle vara i häftigaste laget för dessa små flygetyg, men en väl trimmad modell klarar av några vindpustar även om den är liten. Min nybyggda Trim, som inte var trimmad alls, fick dock vackert stanna i sin låda. Det ödet delade den tydligen med många andra A-modeller, av tio anmälda var det bara fyra som flög. Segrade gjorde, som så många gånger tidigare, Lars Tolkstam med sin Chad.
I klass B var det bättre bevänt med deltagandet, här var det åtminstone tolv modeller som fick registrerade tider. Flest sekunder registrerades av Lars Karlssons Senator, en välflygande modell som trots blåsten klarade två maxar. Går vi så till andra ändan av resultatlistan hittar vi min Tern; en flygning in i en mylarstreamer resulterade i snöpliga 10 sekunder i protokollet.

I klass S1, de små segelmodellerna, finner vi Göran Larsson med sin Stormfågeln i resultatlistans topp. Det är en modell som verkligen lever upp till sitt namn, det är nämligen inte dess första seger i blåsväder. Strax därefter kom Matti Pyykkö med sin nybyggda Pontus VI, en "Bananen"-modell som presenterades i Oldtimer för inte så länge sedan. Ett annat nybygge var Ingmar Knifs Postolka, en tjeckisk modell med udda utseende, som dock fick stanna i sin låda denna gång. Liksom de övriga finska modellerna var den väldigt vackert byggd, är det månne något med sisu som gör'et?

Klassen F-klassisk, de äldre motormodellerna, har tack vare en tillåten motortid på 30 sekunder en hög potentiell flygtid. Vinden var nog inte helt lätt att ha att göra med, en del flygningar såg lite "håriga" ut, men det gick bra ändå. Bäst gick det för Göran Larsson, som fick tre max och segrade med sin Cyclone. Per Qvarnström satte sin Dixie i skogen efter en lång flygning, tack vare radiopejling och idogt letande av Per och Mats så återfanns modellen till slut uppe i ett träd och kunde återbördas till ägaren.

OT-RC Segel är en ny klass som snabbt blivit populär. Här handlar det om lite modernare radiostyrda segelmodeller. Att den segrande modellen hette Blue Phoenix var kanske inte så oväntat, av åtta deltagare var det inte mindre än sju som flög den konstruktionen. Den segrande piloten hette Sven-Olov Schedvin, vilket kanske inte var så oväntat det heller, hann vann nämligen förra året också.

Andrea Hartstein


Dixie
Glad Per Qvarnström med sin Dixie i handen

Här följer några bilder från klass S1; segelflygplan med max 100 cm spännvidd

Pontus VI segelflygplan
Ingmar och Matti med Mattis Pontus VITruedsson Flax 2
Lasse Larsson med Flax 2, en Truedsson-modell konstruerad av Anders HåkanssonIsacson Nordanvind
Göran Larsson färdig att släppa Per Lauritz Harbys Nordanvind, en av Sigurd Isacsons konstruktioner
 
Isacson Nordanvind
Nordanvind bogseras upp i luftenStormfågeln
Göran Larssons Stormfågel - steg lite för fort för att fotografen skulle hinna med
 
Stormfågeln
Här undersidan på samma Stormfågel. Denna modell segrade i klass S1.Postolka
Ingmar Knifs Postolka kom inte i luften, men så här ser i alla fall den udda skönheten utDoofa och Piper Cub
Min egen Doofa får avsluta S1-kavalkaden. Här delar den hangarplats med Lars Tolkstams Piper CubHär kommer så några foton från de gummidrivna klasserna

Truedsson Tern
Björn Källman med en klassisk modell, Truedssons TernTrim
Rickard Borglund tyckte att Trim flög dåligt, men till en tredjeplats räckte det ändåTörnkvist Dyna 21
Georg Törnkvist och Lars med en italiensk lättviktare, Dyna 21Chad
Till slut har vi så Lars välflygande Chad, sedvanlig segrare i klass ARc Segel Harlequin
RC-Segel flögs en bit bort från friflyget, så jag har dåligt med bilder därifrån
Här är åtminstone Thomas Johansson med sin Harlequin, f.ö. den enda som inte flög en Blue PhoenixSenast ändrad: 2016-08-14

Fredagens tävlingar >>