Oldtimer-SM 2015

Bollerup, fredagen den 24:e juli

Även fredagen blev en dag med frisk vind. Då lördagen förväntades bli helt oflygbar p.g.a oväder beslöt man att flyga alla återstående klasser på fredagen. Maxtiden sattes först till 120 sekunder, men den snabbt ökande vinden tvingade snart fram en sänkning till 90 sekunder. Trots detta räckte inte fältet till, och under dagen fick man räkna med att modellen hamnade utanför fältet vid en maxflygning. Värst drabbades de som landade i ärtfältet, där gick det varken att se något eller att ta sig fram! De flesta modeller hittades till slut, men några, som t.ex. Mattis originella Cigarillos, försvann för alltid.

Att resultatlistan under rådande förhållanden blev en smula rumphuggen är inte så underligt. De långa hämtningarna gjorde av personer med flera anmälda modeller fick välja bort några för att hinna med. Bland segelmodellerna krävde blåsten sin sedvanliga tribut i form av avbrutna vingar under högstarten, men de större modellerna klarade sig ändå förhållandevis bra. Klassen F-nostalgi ställdes helt in, då de tävlande förståeligt nog inte ville riskera bortflygning med sina högtflygande modeller.

Mot kvällen mojnade äntligen vinden, för att till slut nästan helt dö bort. Den korta maxtiden ledde till fly-off i flera klasser (C, D, Sint och S3), och dessa kunde nu genomföras i riktigt behagligt flygväder. Även skalaflygarna med sina lite ömtåligare maskiner drog nytta av kvällsluften, mer därom kan läsas i artikeln om Skalatävlingen.

Fly-off klass C
Sten Persson och Per Qvarnström gör sig beredda inför fly-off i klass C

Lördagens tävlingar ställdes som sagt var helt in, många passade då på att besöka omnejdens sevärdheter, som t.ex. modellflygmuséet i Simrishamn. På kvällen hölls årsmöte, sedan vidtog middag och prisutdelning. Modellerna från skalatävlingen stod utställda, och i den sedvanliga omröstningen om "Best in show" vann detta år Thomas Johanssons Thulinjagare.

Så var årets OT-SM till ända. Trots ett långt ifrån idealiskt väder så kunde, med hjälp av flexibilitet och anpassningsförmåga, tävlingen ändå genomföras som planerat. Om än kanske fältet var i minsta laget, så var den bekväma och närliggande förläggningen ett klart plus. Avslutningsvis ett tack till tävlingsledningen Bo-Eskil Nilsson, Thomas och Birgit Johansson samt Sven Landervik för en trevlig och lyckad tävling.

Text o. bild: Andrea Hartsteincassano
Per Qvarnström med sin Casano


Markku Tähkäpää Lokki
Markku Tähkäpääs Lokki, en stor segelmodell i klass S3
 
  Markku Tähkäpää Lokki
  Närbild på Lokkis vackert utformade nos
 
Markku Tähkäpää Kirjo
En annan av Markkus modeller var denna Kirjo i klass A1. Den vackert ellipsformade vingen hörde tyvärr till dem som bröts sönder i busblåstenRichard Borglund Tempo
Richard Borglund segrade i klass D med denna TempoCizek XL-59
Åke vann klass G-int med Cizek-konstruktionen XL-59Cikada
och Andrea vann klass A1 med denna CikadaPrisutdelning
Sven och Birgit skötte lördagens prisutdelning

 

Senast ändrad: 2016-02-20

Fotoalbum, OT-SM 2015 >>