Oldtimer-SM 2011
Rinkaby, söndagen den 28:e augusti

 Efter två gråmulna tävlingsdagar så var det trevligt att se litet sol på söndagen. Mindre trevlig var vinden; fredagens vilda vindar återvände med besked, och gjorde tävlingen till ett test inte bara av modellernas flygförmåga utan också deras hållfasthet. Det var fler än en segelmodell som fällde ihop vingarna och tackade för sig när någon extra stark vindpust ville vara med och leka under höjdstarten. Många valde att avstå flygning, och de som startade fann att det var svårfluget även om modellen höll. Många korta tider i resultatlistan vittnar om nödkopplingar för att undvika kvadd.
En modell som jag särskilt lade märke till var Ingmar Knifs Miss Degoy. Den var byggd i furu och fanér, och klädd med kraftpapper; det var de material som fanns att tillgå i Finland under mitten av 40-talet. Tyvärr försvann den vackra modellen på grund av timer-problem. Själv hade jag med en nybyggd och oflugen Viking. Den råkade bryta ett vingöra ganska omgående, men efter en provisorisk lagning, och med hjälp från Lars Tolkstam och Frede Juhl, så fick jag ändå ihop tre flygningar med den till slut.

Blåsten till trots var det hela tio personer som fick till flygningar i S-int. Vann gjorde Per Nilsson, följd av två norrmän; Tor Bortne och Ole Torgersen. I S2 och S3 såg resultatlistorna betydligt magrare ut, med två respektive fyra deltagare. Även här lyckades Per Nilssons placera sig i topp, med sin Draken vann hann klass S3. Klass S2 vanns av Sven Rågvall.
Gummimotormodellerna verkade ha lättare att klara vädret, även om startfältet också här var väldigt decimerat. De som flög flög dock bra, och allra bäst flög tävlingsledaren Åke Gustavsson, som lyckades med konststycket att vinna både klass D och G:int! Efter den avslutande prisutdelningen var det så dags för hemfärd, men förhoppningsvis ses vi på Rinkaby nästa år igen!

Andrea HartsteinIngmar Knifs Miss Decoy D, ett vackert bygge i furu och kraftpapperLars Tolkstam och Ingvar Nilsson reder ut gummitrassel
 
 
  .. och här är gummit upptrasslat och instoppat i Ingvars Tempo
 
I luftenAnders och Ginger Sjöberg gör klar den senares Lanzo Duplex
 
 
  I luften

Senast ändrad: 2011-10-28

Skalatävlingen >>