Oldtimer-SM 2011
Rinkaby, lördagen den 27:e augusti

 Efter fredagens blåsiga tävling hoppades vi väl alla på lite lugnare väder. Meteorologerna hade lovat svagare vinder med en vindkantring mitt på dagen, och så blev också fallet. Den till att börja med fortfarande lite friska vinden avtog ganska snabbt, och sedan ändrades vindriktningen nära nog 180 grader, vilket gjorde en flytt av startområdet nödvändigt. Under resten av dagen var det grått, fuktigt, men lugnt väder. Någon riktig termik var det svårt att hitta, men det fanns ändå perioder med bättre eller sämre luft.

Det termiklösa vädret gjorde modellernas prestanda utslagsgivande. För klass A1 med 50-meterslina är två minuter utan termik inte lätt att uppnå, och där blev det trots nio startande bara en enda maxtid noterad. Det var Frede Juhl som stod för den bedriften, men då hans övriga flygningar var sämre slutade han mitt i fältet. Vann gjorde Tycho Andersson, som med sin Cikada gjorde en serie bra och jämna flygningar. S1:orna med sina 100-meterslinor fick överlag bättre tider, även om det inte kan ha varit helt lätt att få upp dessa ganska små modeller till topphöjd i den svaga vinden. Både Sten Persson (Kalle Glader) och Jan Ljunge (Sappo) flög max i alla starter. I särflygningen vann Sten Persson med en vacker treminuters-flygning.

Vad gäller G-modellerna, så brukar ju B-klassen alltid vara den största. Så var fallet även i år, men med 19 startande modeller har den ändå minskat jämfört med tidigare år. Bigit Törnkvist med sin FAC Moth segrade med en serie vackra flygningar, med Tor Bortne (Cabin) och Andrea Hartstein (Tern) på platserna efter. I klass C var tiderna överlag högre, och tre tävlande klarade max i samtliga flygningar. Särflygningen vanns av Anders Sjöberg med sin Landegren, som var den enda att klara den utsatta maxtiden på tre minuter. Med sin kraxade motor har den modellen prestanda som gör den mycket svårslagen! Tvåa och trea kom Lars Ljungberg (Löwens G1:a) resp. Ole Torgersen (EEO-7).

För modellerna i klassen F-nostalgi är en 2-minutersmax inte så mycket att tala om, och hade inte Göran Larsson missat lite i sin första flygning så skulle vi ha fått se alla fyra startande i fly-off! Nu blev det istället tre stycken, Tor Bortne, Sven-Olov Borg och Sten Persson. Den första fly-off:en hade tre minuters maxtid, vilket både Sten och Sven-Olov klarade. I den avgörande andra fly-off:en fick Sten till en hyfsad flygning på 121 sek med sin Hi-Fli, medan Sven-Olov efter lite motorproblem fick iväg sin Heatwave i en flygning som verkade saknade det rätta stiget. Tidtagaruret stannade för hans del på 76 sekunder, och segern gick därmed till Sten och hans Hi-Fli för andra året i rad.
En bortflygning p.g.a. strejkande motortimer fick vi tyvärr också se i F-klassen. Modellen steg högre och högre, och försvann snart in i molntäcket, alltmedan motorns larm hördes svagare och svagare tills även det försvann. Det är sådant som kan hända i friflyg, men roligt är det inte.


Andreas Tern i luften under en trimflygning
En populär och välflygande konstruktion i klass B


Ingmar Knif med sin mycket vackra Retro B
En nykonstruktion, men byggd efter gamla goda principer, och dessutom helt i furu och faner!En annan av Ingmars modeller, S1:an Hektor från 1944Georg Törnkvist med the LinkSven-Olov Borg gör sig klar för fly-off i F-nostalgiMinnesbord för nyligen avlidne Sigurd Isacsson,
en av de personer som har betytt mest för svenskt modellflygSenast ändrad: 2011-09-11

Söndagens tävlingar >>