Oldtimer-SM 2011
Rinkaby, fredagen den 26:e augusti

 Det var inte något önskeväder som mötte oss vid årets SM, nej, vårt kära Rinkaby låg täckt i dimma, samtidigt som en envis vind drog över fälten. Detta gjorde att aktiviteten kom igång en smula trevande. Segelflygarna och deras tidtagare fick anstränga ögonen för att följa de knappt skönjbara modellerna i änden på 50-meterslinorna, och F-modellerna försvann förstås ur sikte fortare än kvickt. Detta var väl orsaken till att endast Göran Larsson lyckades få ihop någon tid i F-klassisk, trots att flera andra modeller fanns på plats. Hans två maxar visar att det trots allt gick att flyga; förmodligen gjorde han sina flygningar mot slutet av dagen, när luften blivit lite klarare.

Ja, dimman lättade allt eftersom dagen gick, men busblåsten fick vi dras med hela tiden. Gummimotormodellerna var de som verkade ha minst bekymmer med förhållandena, trots att det var den minsta klassen (klass A) som flögs. De kastades omkring hej vilt i det oroliga lufthavet, men lyckades oftast ändå hålla sig på rätt köl. Bästa tiden fick Lars Tolkstam med sin Chad, och upprepade därmed sin seger från förra året. Tvåa kom Ingmar Knif från Finland med sin Cabinaire, en modell från 1940 med ett lite udda utseende. Anders Sjöberg kom tätt efter med sin FIB, sedan var det ett ganska långt gap till resten av oss.

Segelmodellerna (klass A2) hade det värre, vinden gjorde starterna vanskliga, och en eller två drabbades av vingbrott. Lasse Larsson var den som behärskade förhållandena bäst. Han lyckades faktiskt flyga två maxar, en bedrift i det blåsiga och termikfattiga vädret. Övriga deltagares flygtider var mer blygsamma.


Kent Josefsson klar att starta sin Trim


Lars-Erik visar upp sin SlickerIngmar Knif med sin CabinaireTolkstam trimmer sin Chad.
"Flyger du inte bättre så biter jag dig!"På spaning efter den modell som flytt. Modellerna flög långt i blåsten!Senast ändrad: 2011-09-11

Lördagens tävlingar >>