Oldtimer-SM 2010
Rinkaby, söndagen den 15:e augusti


Söndagen bjöd inte på riktigt lika bra väder som de tidigare dagarna. Det befarade regnvädret uteblev visserligen nästan helt, men dimma och fuktighet gjorde att det dröjde innan tävlingen kom igång. Molnigheten avtog framåt eftermiddagen, och till slut tittade till och med solen fram. Tyvärr ökade samtidigt vindstyrkan, och detta gjorde maxflygningar riskabla. Åtminstone två modeller förlorades i skogen.

Dagen var vikt åt de större klasserna; D (Wakefield), Gint, S2, S3 samt Sint. Den sistnämnda klassen var stor inte bara beträffande spännvidden, utan också i fråga om deltagarantalet; med 20 modeller var det faktiskt den näst populäraste klassen! Många hade med sig nya modeller som byggts till jubileumstävlingen tidigare under sommaren. Efter två starter var det flera som hade full tid, och man kunde förvänta sig en stor fly-off. På eftermiddagen fanns dock en del rejäla sjunkområden, och bara Lasse Larsson (Aurikel) och Inge Sundstedt (Viking) klarade full tid i alla starter. I särflygningen segrade sedan Inge med en halv minuts marginal.

Gint hade betydligt färre deltagare, och bara Karl-Erik Widell från Danmark kunde göra alla tre starter. Han vann därmed klassen med sin Prometheus, en modell som han själv konstruerade och tävlade med på 50-talet. Boris Borotinskij hade kunnat hota honom om segern, men hans modell försvann över skogen efter en max i 2:a flygningen. Även Åke Gustavsson hade otur, och kraschade sin vacrka Blomgren-54.

I klass D visade Jan Erik Andersson att Fillons Wakefield-vinnare från 1937 är en välflygande konstruktion, som alls inte är chanslös mot modernare modeller. Med sin blå-vit-röda modell höll han de franska färgerna högt, och var ensam om att få full tid. Klass D är ju den enda med markstart, och på lördagens årsmöte var det en livlig diskussion om markstartens vara eller inte vara. Efter klagomål på att startbordet var för smalt hade tävlingsledningen i år tagit fram ett bredare, men lägre, "bord". De flesta verkade dock ändå föredra det gamla bordet med sin högre utgångshöjd.

S2 och S3 slutligen, hade inte så många deltagare. Här segrade Sven Rågvall (KS46) resp. Freddy Dahlstrand (Carioca).



  Gunnar Ågrens Viking i luften



  Frede Juhl med sin välflygande ankmodell "Wrap". Wrap wrap är tydligen vad danska ankor säger istället för kvack!



  Anders startar sin Landegren



  Jan-Erik Anderssons Fillon wakefield från 1937 segrade i klass D



  En Korda efter start



  Göran Larssons vackra Meteor-20 från 1945



  En praktisk, hoppfällbar, linvinda modell Kurt Strömdahl



  Sven och Boris gör i odrning den senares Ranger för start

 

Senast ändrad: 2010-10-18

Tillbaka till OT-SM 2010 huvudsida >>