Stibner Memorial 2022

Stibner Memorial 2022

Återigen högsommar med sol och värme. Återigen blå himmel med små lätta moln långsamt drivande i svag vind. Återigen alltså dags att bege sig till Fedingshult för att delta i Stibner Memorial! Eolus, Helios och de andra vädergudarna var på gott humör och gav oss solsken med måttlig vind, en vind som dessutom mojnade mot kvällen.
Vår perenna skaladomare Tycho Andersson gick tyvärr bort tidigare i år, istället fick nu Anders sällskap av Mats Johansson vid domarbordet. Skalabedömningen startade så fort tävlingen hade börjat och modellerna var på plats, flygandet kom igång lite mer gradvis i takt med att vinden mojnade.

Gummimotormodeller

I år var det 18 gummimotormodeller som lämnades in till skalabedömning, vilket nog är ett rekord! Nu var vi väl inte fler deltagare än vanligt, utan snarare var det det så att vi hade hunnit bygga lite fler modeller under vintern. Det utmärkta vädret gjorde också att de flesta planen faktiskt hann flygas. Hela 14 modeller fick en flygtid noterad, vilket ju även det är något av en rekordnotering.
Att skalabedöma 18 modeller tar sin rundliga tid. För att nu inte skaladomarna skulle behöva ägna hela dagen åt ett glosögt bläddrande i skaladokumentation, så beslutade vi att enbart de nytillkomna modellerna behövde bedömas. Modeller som varit med tidigare tilldelades istället en skalapoäng baserad på de två senaste årens siffror. Det fungerade bra och var en förutsättning för att domarna själva skulle hinna flyga.

Bland de nya modellerna stod Mats Johanssons P-47 Thunderbolt i särklass vad gäller vackert hantverk. Flygtiderna blev visserligen låga, men så brukar det vara med nya, oprövade modeller. Johan Wallins danska Nielsen & Winther typ AA var också en nykomling i tävlingen, men den blev klar redan förra sommaren och hade därmed hunnit trimmas in. Trots en minimal stabilisator så var den förvånansvärt snäll och stabil, med flygtider på uppemot en minut. Debutant i tävlingen var också Jan Carlsons Leopard Moth, en modell som tidigare har visat sig flygduglig inomhus. Även utomhus visade den nu lovande tendenser, tills det att en skada på kroppen förbytte flygdugligheten i dess motsats.

Lars Tolkstam placerade sig som vanligt högt upp i resultatlistan med sina beprövade modeller; Piper Cub och Fokker D.VII. Hade Fokkern fått till de flygtider den fick förra året så hade den vunnit, men nu blev det 5-10 sekunder mindre än vanligt, vilket innebar att det tyska flygvapnet fick finna sig i att bli slaget av en fransk-engelsk Sopwith Strutter från Andreas flygverkstad. En annan modell från första världskriget var Anders Sellmans D.H.6. Den var med i toppen vad beträffar skalapoängen, men flygtiderna blev inte vad de kunde ha blivit. Anders flög också sin Halberstadt D.V, ett sött litet biplan i peanut-storlek. Tyvärr är den ganska tung, varför flygtiderna blev beskedliga även här, men i luften kom den dock!

Hans Karlsson har experimenterat en hel del med tvåmotoriga modeller, och i år hade han med sig en hel eskader; Grumman Tigercat, Westland Welkin, P-82 Twin Mustang och en ännu oflugen Piper Najavo. Hans Westland Welkin var lovande, men drabbades av motorkrångel i det att frihjulskopplingen på en av propellrarna gav upp. Det blev istället Twin Mustangen som fick sättas i tjänst för att gneta ihop flygpoängen. Det gjorde den riktigt bra, ja åminstone ända tills den slutade kurva och istället satte kurs mot skogens högsta fura, där den fastnade nära toppen. Min Westland Widgeon gjorde något liknande, men här var det en betydligt lägre björk som blev viloplatsen och modellen gick att få ner med ett långt spö. Twin Mustangen fick dock vackert tillbringa några nätter i trädtoppen innan Mats "Hangflygning" Strömberg gjorde en hjälteinsats och fick ner modellen med hjälp av ett kastlod med lina (se hangflygning.se för närmare detaljer kring räddningsexpeditionen). Ja, friflygningen har sina faror, men slutet gott, allting gott.

Motorflygplan

Om nu de gummimotordrivna modellerna var rekordmånga så var det på motsatt sätt i klassen "Övrig framdrivningskälla", endast min CO2-drivna Lacey fanns på plats. Som vid ett antal tidigare tillfällen så lossnade motorfästet efter första trimstarten, och sen hände inget mer i den klassen...

Tävlingens avslutande

Som så ofta blev det flygning inpå kvällen, det gäller ju att ta tillvara tiden då förhållandena är som bäst. Till slut var det dock dags att plocka ihop våra pinaler och bege oss till den väntande kvällsmaten och prisutdelningen. Priserna räckte till alla, och värdfolk (d.v.s. Åsa och Gun) och domare avtackades vederbörligen. Så var årets Stibner Memorial till ända och vi begav oss hemåt igen, förhoppningsvis fulla med inspiration till nya byggen och kommande träffar.

Text: Andrea Hartstein
Foto: Lars Tolkstam samt några kompletterande bilder från Andrea


Fotosidor


Mats Strömbergs bilder

Mats Strömbergs har skrivit om tävlingen i sin blogg hangflygning.se, som vanligt finns där många vackra foton. Använd länkarna nedan så kommer ni direkt till inläggen från tävlingen!



P-47 Thunderbolt freeflight rubber powered
Mats Johanssons nya P-47 Thunderbolt, som vanligt ett bygge i högsta klass!



Grumman Tigercat free flight scale model
Hans hade med sig ett antal tvåmotoriga modeller, här startar han sin välflygande Grumman Tigercat



Rubber powered Sopwith 1 1/2 Strutter
Andreas Sopwith Strutter går in för landning. Modellen har nu blivit intrimmad och flyger bra



Skaladomarna
Skaladomarna Anders och Mats i arbete, här är det Hans Karlssons Westland Welkin som behöms



Lars Sellner omgiven av modellflygplan
Den som hade med sig flest modeller var utan tvekan Lars Sellner. Här sitter han omgiven av några av dem (det fanns fler!)



Johan & Hans
"Flyg åt det där hållet istället!" säger Johan



Lars Tolkstam Fokker D.VII start
Lars Tolkstams Fokker D.VII stiger mot en blå sommarhimmel

Resultat

Klass 1 (gummi)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) Skalapoäng Totalpoäng Anm
1 Andrea Hartstein Sopwith 1½ Strutter 59 57 176 292
2 Lars Tolkstam Fokker D.VII 49 55 181 285
3 Lars Tolkstam Piper Cub 73 56 142 271
4 Johan Wallin Nielsen & Winther AA 42 58 170 270
5 Hans Karlsson P-82 Twin Mustang 33 40 180 253
6 Andrea Hartstein Miles Sparrowhawk 49 38 152 239 Peanut
7 Mats Johansson Bristol Scout 17 23 184 224 Peanut
8 Anders Sellman D.H. 6 16 14 177 207
9 Mats Johansson P-47 Thunderbolt 10 6 176 192
10 Gunnar Rosén (proxy Johan W) Fokker E.III 30 38 116 184
11 Mats Johansson Cessna Bird Dog 35 22 122 179
12 Andrea Hartstein Westland Widgeon 26 - 145 171
13 Anders Sellman Halberstadt D.V 7 4 148 159 Peanut
14 Jan Carlson D.H. Leopard Moth 23 24 74 121
- Anders Sellman Santos Dumont 14 bis - - 182 - Peanut
- Georg Törnkvist (proxy Andrea H) Bleriot XXV - - 176 - Peanut
- Hans Karlsson Westland Welkin - - 174 -
- Jan Carlson Chilton - - 96 -

 

Klass 2 (motor)
90 sekunders maxtid. Totalpoängen är summan av de två bästa flygningarna samt skalapoängen
Plac. Tävlande Modell Två bästa flygn. (sek) Skalapoäng Totalpoäng Anm
- Andrea Hartstein Lacey M-10 - - - - CO2

 

Senast ändrad: 2023-02-19

Vidare till fotosida ett