Årets riksmästerskap för friflygskala hölls som flera gånger tidigare på Fedingshults flygfält i närheten av Skånes Fagerhult. Vid 10-tiden på förmiddagen började modellflygare och modeller samlas i den lilla klubbstugan. De flesta flygplanen var bekanta sedan tidigare tävlingar, men några nya byggen fanns det ändå att se, t.ex. Lars-Erik Fridströms stora Blackburn Monoplane med dieselmotor. Det hade intressant nog ett pendelstyrt sidroder, dvs rodret var förbundet med en pendel för att automatiskt kunna korrigera flygläget. Tyvärr fick vi inte se den vackra modellen flyga ordentligt; motorn verkade inte ge tillräcklig effekt, och mer än några sekunder i luften blev det aldrig.

Som tävlingsarrangör gäller det att stå på god fot med vädergudarna. Prognoserna för dagen såg inte så lovande ut, och när vi kom till fältet var det gråmulet och fuktigt. För oss modellflygare hade förhållandena ändå ett allt förlåtande drag, det var nämligen helt vindstilla! Enligt meteorologerna skulle det regn som så att säga hängde i luften övergå till fallande tillstånd under eftermiddagen, så vi beslöt att genast sätta i gång med flygandet och ta skalabedömningen i efterhand.
Fukten fick modellerna att se ut som russin i hyn, förlåt klädseln; värre ju mindre lack ägaren hade kostat på dem. Rynkigast av alla blev nog min Lacey, som är lackad med vattenbaserat golvlack istället för det sedvanliga zaponlacket. Det fungerar bra i soligt väder, men skyddar mot väta gör det definitivt inte. Flygförmågan verkade emellertid inte ta någon skada av det; den lilla peanut-modellen flög bättre än någonsin, och klarade två maxflygningar på 90 sekunder med god marginal! Fanns det månne lite termik bland allt det grå ändå?
Johan Wallins ASJA Viking, också det en peanut-modell, segrade i gummi-klassen vid förra årets RM. Denna gång fick han dock inte till de flygtider som han brukar. Modellens höga skalapoäng räckte då inte riktigt till för en seger, utan den slutade på andra plats efter Andreas Lacey. På tredje plats kom Anders Sellman med ännu en Lacey, en modell som har varit med ett tag nu och flyger säkert och tillförlitligt.

I motorklassen trimmades det frenetiskt. Många hade problem att få motorerna att gå som de skulle, och de flesta startförsök verkade sluta med att planet lade sig i loj glidflykt mot backen istället för att elegant svinga sig mot skyn. Sten Persson fick till slut till det med dieselmotorerna, och gjorde några utomordentligt vackra flygningar med sina båda modeller B.A Swallow och Desoutter. Eftersom de dessutom är snyggt byggda med många skaladetaljer, så var det ingen överraskning att Sten placerade sig på första plats.
Tvåan Thomas Johansson deltog med sin välflygande Thulin K, försedd med eldrift för att slippa motorkrånglandet. Det är en modell som är känd för att flyga långt och länge. För något år sedan bar det sig inte bättre än att den landade i en hög björk och blev hängande där tills den blåste ned några dagar senare. I år hade Thomas för säkerhets skull försett den med radiostyrd motoravstängning, och nu höll sig också planet ordentligt inom fältets hank och stör.

Sedan kom regnet. Först bara några enstaka droppar, men snart nog var det ett envist duggande. En modellflygare ger emellertid inte upp så lätt, åtminstone inte om man som Lars och Emil Tolkstam hade råkat komma lite försent, och därför inte hunnit få upp modellerna i luften än. Emils skumplast-Zero flög som vanligt bra, och verkade inte bekymra sig det minsta över regndropparna. Detsamma kan sägas om Lars Piper Cub-peanut; den har flugit bra i 25 år, och såg ingen anledning att upphörde med det bara för att det var lite blött i luften! Även Lars Focke-Wulf gjorde vackra flygningar. Den modellen står i särklass vad gäller målning och utförande, men tyvärr räckte flygtiderna på runt 40 sekunder inte till mer än en 4:e plats.

Efter middag i Bengt Stibners sommarstuga var det dags att åter bege sig till fältet för skalabedömingen. Regnandet upphörde så småningom, och de som inte hade hunnit med sina flygningar tidigare fick nu en andra chans. Lars flög Henrik Tissels BA4-peanut som proxy. Den hade skadats under förmiddagen, men var nu reparerad och flög bra. Modellen var dock fortsatt otursföljd; efter avklarade flygningar så kom skaladokumentationen på villovägar, och den lilla BA-4:an föll alltså bort från tävlingen precis vid mållinjen. Lars gjorde också trimflygningar med en Bücker Jungmann i peanut-skala, byggd av den nu bortgångne inomhuspionjären Ove Pettersson. Efter en stunds kämpande fick han den att flyga riktigt bra. Johan passade på att provflyga en stavmodell inspirerad av Santos-Dumont 14bis, tänkt att tillverkas som byggsats av Ackus.
Nöjda och belåtna med dagens begivenheter åkte vi sedan tillbaka till Stibners stuga för prisutdelning och kvällsfika, alltmedan kvällssolens sista strålar löste upp molntäcket. Vi kunde konstatera att i matchen mellan Pluvius och modellflyget hade de små modellerna bärgat en övertygande seger!

Ett stort tack till arrangören Anders Sellman, skaladomarna Lasse "Cub" Strågen och Tycho Andersson, och sist men inte minst till Bengt och Åsa Stibner som stod för kost och logi

Andrea Hartstein

Anm:
Peanut: Gummidriven skalamodellklass, max 33 cm spännvidd
Pistage: Gummidriven skalamodellklass, max 20 cm spännvidd



Sten Persson med sina vacka och välflygande motormodeller, Desoutter och BA Swallow



Lars-Erik Fridström gör ett startförsök med sin Blackburn



Johans Viking på grönbete, med Andreas Lacey i bakgrunden



Åke Gustavssons nybyggda Cessna Birddog



 
Johan laddar gummi i sin ASJA Viking  Anders granskar Gunnar Stedts Blackburn



Anders Sellmans lilla CO2-drivna Thulin D



2 ggr Bücker Jungmann. Främst Ove Petterssons peanut, i bakgrunden Sten Perssons ännu oklädda modell



Regnet till trots; Emil vevar sin Zero, medan Lars i bakgrunden försöker blåsa? bort vattnet från sin Focke-Wulf



 
Lars perenna Piper flög som vanligt bra  Santos Dumont-liknande stavmodell konstruerad för Ackus



Klass 1 (gummi)
Endast de modeller som fullföljde både skalamomentet och flygmomentet listas. I allt deltog 7 tävlande med ca 10 modeller
Plac. Tävlande Modell Totalpoäng Anm
1 Andrea Hartstein Lacey M-10 238
2 Johan Wallin ASJA Viking 216
3 Anders Sellman Lacey M-10 185
4 Lars Tolkstam F-W 190 D-11 182
5 Lars Tolkstam Piper Cub J3 146
6 Emil Tolkstam Zero 115 junior
7 Anders Sellman Speed Spitfire 80

 

Klass 2 (motor)
Endast de modeller som fullföljde både skalamomentet och flygmomentet listas. I allt deltog 5 tävlande med ca 10 modeller
Plac. Tävlande Modell Totalpoäng Anm
1 Sten Persson B.A. Swallow 300 Diesel
2 Thomas Johansson Thulin K 224 El
3 Sten Persson Desoutter 175 Diesel
4 Sten Persson Hawker Hunter 143 Raket
5 Anders Sellman Thulin D 85 CO2

 

Senast ändrad: 2012-07-29