Uppsalas majtävling 2018

Skogstibble, den 5:e maj

Soligt väder och måttlig vind, se där något man gärna ser på en modellflygtävling. Uppsala Flygklubb lyckas oftast få med båda dessa ingredienser i sin Majtävling, och så var fallet även detta år. Med sol följer termik, som dock ibland var lite lurig. Kanske var det därför som det, trots det utmärkta vädret, bara blev fly-off i en klass. Det var i F1A2, där Per Findahl och Kosma Huber båda flugit fem starter 2 minuter. Själva fly-offen blev lite av en antiklimax, då Kosma drog modellen i marken och fick 0 sekunder.

Även om Majtävlingen i första hand är en tävling för modernt friflyg, tävlades det också traditionsenligt i Oldtimer om Gurras vandringspris. Här tävlar alla typer av oldtimermodeller mot varandra utan klassindelning. Tyvärr var vi bara tre oldtimerflygare på plats: jag, Gunnar Ågren och Sören Edström. Jag flög min gamla Tern, dagen till ära med omklädd kropp. Det gick bra ända tills tredje start, då det gick rätt ner i backen efter överstegring i starten. Lite lim och tejp fick dock modellen i flygbart skick igen, och omstarten gick bättre. Sören, som flög F-modellen Brooklyn Dodger, hade problem med motoravstängingen och fick inte någon tävlingsstart noterad. Tydligen hade bränsleslangen svällt av dieselbränslet och gick inte att klämma åt ordentligt. Gurra flög däremot båda sina modeller, en HU-10 från mitten av fyrtiotalet och en lite modernare Calypso Major.

Ett stort tack till arrangerande Uppsala Flygklubb med Gunnar Ågren, David Thorsén och Mats Rosling i spetsen. Synd bara att det var så få deltagare i oldtimerklassen. Oldtimerflygare i mellansverige, tag chansen att flyga på ett fint fält i (oftast) bra väder på Uppsalas majtävling nästa år!

Andrea HartsteinGurra Ågren
Stämningsbild från tävlingen, längst fram Gunnar med sin HU-10Oldtimer HU-10
Här startar Gurra sin HU-10
Oldtimer Power Calypso Major
Gurra flög också med denna Calypso MajorTern gummimotor oldtimer
Min Tern efter landning i åkermarkenBrooklyn Dodger Oldtimer
Sören meckar med Brooklyn Dodgers motoravstängning

Brooklyn Dodger start
...och här är den klar för start...

Brooklyn Dodger in the air
...och i luften!F1A F1H gliders
Det lite modernare friflyget, här representerat av Per Findahls (tror jag) F1A och F1H


Prisutdelning
Prisutdelningen sköttes av David och GunnarMajtävlingen, Oldtimerklassen
Se Resultatlista Majtävlingen 2018 för fullständig resultatlista.
Plac. Tävlande Modell 1:a 2:a 3:e Totalt
1 Andrea Hartstein Tern (G) 120 120 88 328
2 Gunnar Ågren HU-10/Calypso Major? (F) 100 107 70 277
3 Gunnar Ågren HU-10/Calypso Major? (F) 120 120 - 240

 

Senast ändrad: 2018-05-13