Oldtimerlinflygträff
Torslanda, Göteborg, den 9:e juni

Linflyg har på senare tid inlemmats i SMOS verksamhet, men verksamheten här är fortfarande i sin linda. År 2006 hade SMOS en första trevande Oldtimerlinflygträff i Kungsbacka - intresset för träffen visade att tiden är mogen och intresset för en linflyggren inom SMOS är skapad med stuntflygaren Alf Eskilsson som samordnare. I år så erbjöd sig linflygarna inom AKMG (speciellt tack till Sven Karlsson) att vara värdar för en ny träff, och det visade sig att detta var uppskattat då fältet har fina gräsytor, en stor asfaltsplan, samt närhet till havet vilket ger stabila vindar. Tidpunkten sammanföll dels med att ostindiefararen Götheborg seglade in i hemmahamn under 21-faldig salut, dels med ett generöst solsken och nästan tropisk hetta (tack AKMG för att er klubbstuga har luftkonditionering och ett stort sortiment glass!!!).

Träffen lockade deltagare från både när och fjärran - Ove Andersson hade åkt ända från Västerås med bilen full av gobitar, Harry Kolberg hade åkt från Kongsberg i Norge med "varierad konfekt" (såväl stunt som team racing), för att nämna några prominenser.

Alf och Ove
Alf och Ove; två mästare minns gamla tider.

Jag som skriver är alltså nybörjare inom linflyg och började med modellflyg för c:a 6 år sedan, precis innan jag fyllde 50. När jag var c:a 11 år (våren 1963) byggde min far och jag "Getingen" som vi målade gul och svart. En Cox BabeBee skulle fungera som drivkälla. Jag kommer ihåg att vi ägnade många timmar åt att någon gång få motorn att gå åt rätt håll, men den gick alltid baklänges, och tillslut så gav jag upp tanken på modellflyg. Nu c:a 40 år senare vet jag: vevhuset var felmonterat från fabrik, men dessutom var motorn för klen för modellen, vilket visar att man skall alltid söka sig via någon klubb... Iallafall - dagen till ära hade jag en oflugen nybyggd Getingen med en Webra Record. På Alfs inrådan hade jag klätt den med siden för att öka hållfastheten... 10 gram bly på yttervingen visade sig vara lagom att balansera ut linorna, men det behövdes en del bly i stjärten för att den skulle svara på roder. Getingen är byggd efter originalanvisningarna från tidigt 60-tal. Som "fiber" har jag använt 0,35 mm Presspan (som är ett klassiskt material inom elektriska isolationssammanhang). Det enda som inte är tidstypiskt (nja - motorn är väl litet modernare - och APC-prop??) är canopyn (polystyren) och piloten (rosa frigolit). På något sätt så kändes det som att en gammal dröm tillslut förverkligades även om det tog 44 år...

getingen
Getingen, nybygge av Ingvar L. Nilsson

Ove Andersson hade med sig den legendariska "Silverbird" i samma skick som bilderna i Mohlin/Sundstedts bok "Modellflygning" från 1978, och den helsvarta Ares som bl.a. Alf Eskilsson tävlat mot i Motala med likaledes en Ares. Ove flög det moderna stuntprogrammet med sin Shark 45 över Torslandas brännheta asfalt.
Harry Kolberg flög sin vackra Nakke. Harry gjorde även några fina flygningar med sin team racer med en Oliver Tiger, samma modell som han redan 1965 tävlade med på Gardemoen. Det var litet vanskligt med dieselbränslet i det gassande obarmhärtiga solskenet, men den startade och gick som ett skållat troll.
Lars Höving hade en replika av den AMIGO som satte svenskt hastighetsrekord 1951. Fast den fick tyvärr stanna kvar på terra firma dagen till trots.
Övriga som flög var givetvis Alf Eskilsson med sin blåa Nobler byggd helt efter ursprungsoriginalet (1952 ?), och även denna gamla goding klarar det moderna stuntprogrammet med sina "kantiga" figurer. Sven Karlsson flög två modeller och "Major'n" Claes-Göran Bergstrand flög en urgammal modell med en PAW 2,5 cc.

Ares och Stuntmaster
Ove Anderssons sköna Ares kontrasterar mot klassiskt vackra Stuntmaster

Givetvis fanns det en hel del "skådebröd" på rad i depån, modeller, diverse motorer, samt en gammal byggsats till en "Swing-Line" som flygs utan motor, men med ett spö, två linor och handtag. Det var stundtals väldigt livligt kring alla de gamla motorer som Alf hade med sig, varje motor har sin egna historia... även Lennart "Floda" Flodström anlände med en skock linmotorer (många fina Enyor), varav några var till salu. Det finns anledning att återkomma till gamla linmotorer. Alf hade även tagit med några gamla bränslebehållare som väckte många nostalgiminnen. Om Cox-bränslet kan Bengt Lundström - alltså mannen med "Den Flygande Hyvelbänken" - berätta en gruvligt lustig historia, men den bör helst Bengt själv berätta....

Ingvar L Nilsson, Borås, 2007-06-22

Nedan följer ytterligare några bilderAmigo
Lars Höving med Amigo (fast egentligen såg den inte ut så här, berättar Lars).
Några "gamlingar" vilar sig i gräset


Team racer
Harry Kolberg justerar motorn före start på denna vackra Team RacerTeam racer
Den ultimata nostalgitrippen - Alf Eskilssons härliga soppaburk-samling.
Annat än Bong och Campbell minsann!!!

 

Senast ändrad: 2007-09-09