Sländans Hösttävling/Höstmaxen

Först en liten förklaring till tävlingens två namn, den kallas nämligen Höstmaxen för de klasser som flygs i Lilla Friflygcupen och Hösttävlingen för Oldtimerklasserna. Anledningen till det är att MFK Sländan tog över Oldtimer-tävlingarna som tidigare gick i Skåne och slog ihop med de egna tävlingarna Vårmaxen/Höstmaxen, sedan har de separata namnen hängt kvar. Nästa år (2022) blir det dock bara Vårtävlingen resp. Hösttävlingen (bara en formell ändring av namnet).

Jag är öppen för fler tävlingar om så önskas, jag kan tänka mig dedikerarade tävlingar i de klasser jag flyger. Idag är det för många klasser och för få tävlande. Ett alterativ är det som Gunnar Wivardsson redan år 2000 genomförde på Autumn Max, d.v.s. Segel, Gummi och Motor som de enda klasserna.

Tävlingen blev ungefär som vanligt. Det började allvarligt då vi hedrade Ronald Borg och Gunnar Wivardssson med en tyst minut. Efter en del förarbete med andra fält visade det sig vara bättre att hålla tävlingen i Gendalen då vinden var ostlig. Fältet blir rätt långt i denna riktning, utan stora skogar som vissa modeller tidigare landat i.

Deltagarantalet var som förväntat lågt, men det blev ändå en hel del starter i det helt flygbara vädret. Ett ihållande regn på torsdagen innan tävlingen gjorde att vi inte kunde ta oss ut på fältet åt öster, så de tävlande hade att välja på att gå 600 meter uppåt vindriktningen för att få mer frihet att landa. Efter 3 minuters flygtid fanns vissa hinder som kunde sabotera tidtagningen. Jag var ute efter tävlingen och sökte efter en modell utan att hitta den, jag bedömmer att det var 3 kilometer till skogen. Lite mer till väst hade det istället varit 3 mil öppet...

Vad som hände? Vad vet jag, jag var tävlingsledare... Nej man behöver få flyga också, annars kan man ju inte hålla på!

Tur med vädret hade vi i alla fall. Vi försöker nästa år igen, ni är välkommna!

Martin Larsson

Resultatlista Hösttävlingen 2021 pdf
Resultatlista Höstmaxen 2021 pdfSenast ändrad: 2021-09-22