SMOS Höstttävling 10/10 2020
en blöt historia i Saleby!

SMOS Hösttävling hålls samtidigt som MFK Sländans HöstMaxen, som i år dessutom var avslutning i Lilla Friflygcupen. Från början var tävlingsdatumet satt till 3/10 med 4/10 som reservdag. Nu var prognosen tyvärr frisk och byig vind från öster. Just denna vindriktning medger knappt 800 meter innan trädridån och den mäktiga fågeldammen. Tävlingsledare Martin Larsson bedömde det meningslöst att flyga när vinden bara medgav 70-80 sekunder maxtid.

Prognosen för reservhelgen såg lovande ut i flera dagar och lördagen såg bäst ut eftersom det skulle bli regn på söndagen. Söndagen hade även litet mera vindstyrka.
Lördagen spikades på onsdagskvällen för att ge tävlande litet förberedelsetid. Vid midnatt 8 timmar före briefing var SMHIs prognos fortfarande rätt bra med "lätt regn någon timma" och med i stort sett sydlig vind, vilket medger vidunderligt långa flygningar. Lätt regn brukar innebära duggregn eller spridda småskurar...

Kl 10 hade vi samling och startkort delades ut för att spara tid enär det såg ut att komma regn. Flyoffer efter hand och sista start 15:30. Ja det hade regnat under natten så vallen var blöt. Vi hann precis "gruppera" oss vid den valda startplatsen när regnet började droppa för att snart övergå till äkta höstrusk. Vinden var sydlig och skulle åtminstone inte ge långa hämtningar.
Men vem vill flyga en pappersklädd oldtimer i detta blöta? Jo, vi var några som ville, men som insåg att det blir bara en flygning och sedan skulle modellen vara ur trim och senare kanske visa sig ha blivit skev Jag funderade på att dra upp Bo Modeers robusta S-int Viking som är skapligt vattensäker, men jag besinnade mig.

Blev det något fluget? Ja vi var 4 personer som flög 5 klasser och i den rätt nya elmotorklassen F1S liksom i KPG blev det dessutom i alla fall tävling med vardera två startande.
Efter drygt 2 timmar började vinden kantra, himlen ljusnade tillfälligt likaså, nu hade vi sydvästan med litet friskare drag och startplatsen flyttades tillbaks till samlingsplatsen. Endast en tävlingsstart gjordes härifrån. Alla närvarande tyckte att vi kunde avsluta tävlingarna kl 14.
Senare på dagen klarnade det upp (givetvis) och det flögs några oldtimers, men utom tävlan.

Text & bild: Ingvar Nilsson

Resultatlista Sländans Höstmax pdf


Bilder från tävlingen

Kosma Huber
Kosma drar ut startlinan till sin F1A-2

Per Johansson startar med KPG
Per Johansson startar med KPGPå fätet
På fältet, situationsbildKosma och Per
Kosma (med F1H) och Per (med F1B-2 samt F1S)Sista starten i F1H
Sista tävlingsstarten i F1H, på ny startplats efter vindkantring


Senast ändrad: 2020-10-19