Hösttävlingen & Höstmaxen 2019

Det blev en solig men rätt blåsig tävling. Det var tyvärr klent med deltagare inom Oldtimer och flera namn i SMFF-tävlingen saknades också. Synd, eftersom vi trots allt hade skaplig luft och molnfritt.
Ivrigast att få modellerna startklara var Kosma Huber och Stig Sjöstedt. Medan solen steg på den klarblåa himlen hördes det typiska ljudet från flygande tranor. De största flockarna har väl redan flugit, men det kom under större delen av dagen små flockar med kanske 25 tranor, ibland bara några enstaka.

Den största klassen var F1S, och det var spännande att se hur en verkligt maxad F1S kan bära sig åt. Eddy och Tommy hjälptes åt att trimma Tommys modell. Efter en del förfärliga markkänningar så steg den som en raket rätt upp. Sedan vände den och kom precis lika rakt ner... tur att dom hade en radioaktiverad fuse! Martin gjorde en trimstart och touchade ett av alléträden på bortre sidan. Jag hamnade på samma ställe och kunde se modellen ramla ner på marken. När vi kom dit var min modell helt oskadad medan Martins motorpylon såg ut som om den körts över av en moped... men den låg ju 10 meter från vägen!?

Tävlingarna (SMOS Hösttävling och Höstmaxen, den senare även final i Lilla och Stora FriflygCupen) löpte annars utan problem. Samma datoriserade upplägg som användes en dryg månad tidigare på OT-SM i Bollerup fungerade bra här också. Lite krångel uppstod visserligen vid beräkningen av slutresultatet i cuperna, men Martin tog hand om detta och fick efter en del micklande fram finalställningen.

Text & bild: Ingvar Nilsson

Resultatlista SMOS hösttävling pdf
Resultatlista Sländans Höstmax pdf


Bilder från tävlingen

Kosma Huber
Kosma Huber i färd med att montera en segelmodell

Stig Sjöstedt
Stig Sjöstedt monterar vingarnaWahlqvist A2 oldtimer glider
Per Lauritz Harby och Paul-Ivar Paulsen förbereder den senares OT-segelmodell WahlqvistLasse Larsson Wahlqvist S2
Lasse Larsson släpper upp Paul-Ivars vackra segelmodellBjörn Källman med Hugin
Björn Källman sätter fast vingen på sin HuginTvå startgrupper
Två grupper förbereder varsin segelmodell


Senast ändrad: 2019-10-13