Höstävling 2018
&
Final i Lilla Friflugcupen 2018

Eftersom skördeläget gjorde det omöjligt att hålla Friflygcup-finalen uppe i Gagnef behövdes ett annat fält. Inge Sundstedt hade en idé om att Sländan kunde köra finalen tillsammans med hösttävlingen. Jag tyckte att fältet i Gendalen kanske var i minsta laget för en sådan tillställning. Vi frågade därför Thorvald Ahlberg om hjälp och han fixade tillåtelse att vara på åkrarna där han bor. Det blev jättelyckat, fältet räckte till och vädret var dessutom utmärkt! Helt fritt från faror och hinder var det förstås inte, en modell landade i en buske och en annan i ett träd. Jämfört med att landa långt in i skogen är det ju ändå att föredra!

SMOS Hösttävling
Det startades i sju klasser, men det var bara i två av dem som det var mer än en deltagare. Trots bra väder valde vi att köra enbart två starter med 2 minuters maxtid. I klass B deltog stora delar av styrelsen, nämligen kassör och ordförande. Det var kassören (=Ingvar) som kunde visa upp de högsta siffrorna denna gången. I S-Int var det tre tävlande, varav två flög fullt. Segrade gjorde till slut Tommy Erikssons AH24 över Freddy Dahlstrands Carioca. Första flyoffen med 100 meter lina och 3 minuters max klarade båda, sedan började en diskussion om huruvida 4 minuter skulle räcka för att avgöra det hela. Till slut bestämdes att flyga med 50 meter lina och 4 minuters max, vilket var utslagsgivande.

Lilla Friflygcup-finalen
Här var det fler startande i klasserna. Det var bara Per Johansson som tvingades tävla ensam i två klasser, bra tider fick han ihop ändå. Av fyra tävlande i F1A-2 så var Lasse Larsson ensam om att flyga fullt. Övriga kanske skulle ha behövt göra en extra trimstart, för efter första missen var det idel maxar. Lasse vann även P30. Jämnast var det i KPG, där både jag och Björn hade full tid. I flyoffen var det omöjligt att säga hur det skulle gå, men till slut skiljde det två sekunder till min fördel. F1S hade flest deltagare, sex stycken, varav hälften flög fullt. De tre deltagarna i fly-offen startade samtidigt, underligt nog var det bara jag som fick lyft. Modellen fusade precis ovanför backen och ställde sig på bakkroppen en stund innan den ramlade över bakåt!

Efter tävlingen åkte en del till Haralds i Jung för att käka. Jag samlade upp de sista modellerna och hjälpte Ingvar att få ner hans modell ur allén. Otroligt nog kom den ner utan ett enda hål i klädseln. Till slut vill jag tacka Thorvald, utan dig hade det inte blivit någon tävling. Stort tack även till Ingvar för hjälp med sekretariatet, utan dig hade jag inte fått flugit!

Text: Martin Larsson, MFK Sländan
Foto: Eddy Astfeldt

Resultatlista SMOS hösttävling pdf
Resultatlista Lilla Friflygcup-finalen;pdf

 

Senast ändrad: 2018-10-28