ww1 mass launch

Masstart 1914-1918, Gärdet 2017-05-26


I USA anordnar organisationen Flying Aces regelbundet tävlingar för friflygande skalamodeller. Ett populärt inslag i dessa tävlingar är masstarter med modeller i bestämda kategorier; 1:a världskriget, 2:a världskriget, Racerplan, "Golden age" m.m. Något sådant har vi inte provat i Sverige tidigare, men eftersom det verkade vara en rolig tävlingsform så var det väl på tiden att göra det nu. På initiativ av Johan Wallin beslöt vi att arrangera en masstartstävling på Gärdet för flygplan från första världskriget. Som framgår av nedanstående tävlingsinbjudan utlystes tävlingen med vederbörligt stöd från högsta ort:

Attention, ziz iz a mesache from le directeur géneral de l'armée de l'air, le chevalier maréchal Dans Les Mures (FC, VC, M Sc, WC, ADHD with swords). A translation Google in Anglais, Suedisch, German and Swahili vill be found furser daun: Le premier combat pour le saison aura lieu sūr le champs d'exercices connue sous le nom Gardet dans le ville provincial de Stockholm, le 26 mai 1917. Tous combattants doivent annoncer leur participation au bureau de le direction de guerre aérienne au moins une semaine en avance.

Så kom då den beramade majdagen. Solen sken, vinden var måttlig och hela den tyska flygkåren var samlad. Men var höll egentligen de allierade hus? Av någon anledning var visst alla deltagande modeller tyska! Nåja, det lär bli ändring på den saken i framtiden, det byggs SE5:or, SPAD:ar och Sopwithar för fullt, en svensk Tummelisa är också på gång. Men ingen var klar i tid...

Innan tävlingen kunde börja gällde det att få trim på modellerna, ingen av dem hade nämligen flugit tidigare. Det visade sig gå bättre än förväntat. Gunnar hade byggt en Fokker Eindecker från en byggsats (Dumas tror jag). Den flög bra från första stund. Detsamma gällde min Siemens-Schuckert peanut, som med tanke på att den väger över 15 gram flög förvånansvärt bra. Det var ett hastbygge jag satte igång när det stod klart att den Tummelisa jag höll på med inte skulle bli färdig i tid. Walt Mooneys helbalsakonstruktion visade sig verkligen vara mycket snabbyggd, om än inte helt skalariktig!

Johan hade först lite problem med sin Fokker D VIII och fick göra en del reparationer, men sedan flög även den riktigt bra. Nästan för bra visade det sig; när Johan ökade antalet varv på gummimotorn flög den över en minut och höll den på att flyga bort! Georg Törnkvist hade också byggt en Fokker D VIII, den hade dock lite problem och efter ett landställshaveri fick modellen ställas åt sidan.

Lars Tolkstam var lite sen, men den som väntar på något gott... Han hade nämligen med sig en otroligt välbyggd Rumpler, egentligen alldeles för snygg för att flygas utomhus annat än i idela förhållanden. Och de ideala förhållandena lyste med sin frånvara, vinden hade ökat och var inte alls den svaga bris den varit tidigare. Rumplern fick vackert stanna på marken. Den ökande vinden gjorde också att Gärdet inte längre räckte till, en bra modell löpte nu stor risk att flyga bort. Tävlingen fick därför ställas in, men vi fick en trevlig trimdag, och det är vackert så.

Andrea Hartstein
Bild: Andrea, Lars TolkstamModellerna samlade
De deltagande modellerna samladeJohan Fokker DVIII
Johan startar sin Fokker D VIII
 
Rubber powered Fokker D VIII
Det getingmålade planet stiger mot en blå himmel...
 
Fokker DVIII
.. och planar ut på god höjdRubber powered Fokker Eindecker
Även Gunnars Fokker E III visar god flygförmågaRumpler C1
...medan Lars med sin Rumpler hålls på marken av en tilltagande vind


Fotogalleri (foto: Andrea Hartstein, Lars Tolkstam)

foto: Andrea Hartstein

Lars vackert byggda Rumpler

foto: Andrea Hartstein

Gunnars formskräddade transportväska

foto: Andrea Hartstein

Gunnars modell går in för landning

foto: Andrea Hartstein

Min Siemens-Schuckert, ännu utan pilot och nationalitetsbeteckningar

foto: Andrea Hartstein

Georgs Fokker D VIII

foto: Lars Tolkstam

Närbild på Georgs högvälborne pilot

foto: Lars Tolkstam

Johan startar sin Fokker för ytterligare ett uppdrag

foto: Andrea Hartstein

Samlingsbild


Resultat

Nu blev det visserligen ingen tävling, men här är i alla fall en (mycket inofficiell) resultatlista

Utmärkelse Tävlande Modell
Bästa flygning Johan Wallin Fokker D VIII
Näst bästa flygning Gunnar Rosén Fokker E III
Vackraste modell Lars Tolkstam Rumpler C I
Snyggaste pilot Georg Törnkvist Fokker D VIII
Kortast byggtid Andrea Hartstein Siemens-Schuckert E I

 

Svenska Modellflygares Oldtimersällskap
Senast ändrad: 2018-04-01